Nyolcszázmillió tanyafejlesztésre

A Tanyafejlesztési Program a Nemzeti Vidékstratégia egyik kulcsfontosságú eleme. Fő célja a tanyarendszer korszerű megújítása, az ott élők helyzetének, gazdálkodásának támogatása. V. Németh Zsolt lapunknak elmondta: az elmúlt években is sok szó esett a tanyák sorsáról, de érdemi intézkedés nem történt. Ezért is fontos, hogy nemzeti forrásból megnyílnak a tanyák pályázati lehetőségei. Hozzátette: a nagyrészt Ángyán József parlamenti államtitkár felügyelete alatt kidolgozott program lényegében egy kísérlet, amely remélhetőleg később modellként szolgálhat a nem tanyás térségek fejlesztésére is. Az államtitkár hangsúlyozta: nemcsak a program lesz újszerű, de a lebonyolítása is. A pályázatokat kezelő Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VKSZI) legfeljebb hatvannapos elbírálási idővel dolgozik majd, és a támogatott pályázókkal harminc napon belül szerződést köt.

Kérdésünkre V. Németh Zsolt ismertette a magyar tanyák jellemzőit. Elmondta, hogy jellegzetes földrajzi, építészeti, nyelvi, néprajzi és tájképi sajátosságai alapján a tanyás településrendszer a magyar nemzeti örökség és egyben az európai örökség része. Idetartoznak a Homokhátság települései, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyék alföldi kistérségeinek azon települései, amelyek az Országos Területfejlesztési Koncepció (OTK) tanyás térség besorolása szerint legalább két százalék vagy legalább kétszáz fő külterületi népességgel rendelkeznek.

A program pályázatos formában fog megvalósulni, kétféle pályázati típussal, kétszázhat alföldi tanyás településen – folytatta V. Németh Zsolt.

Az egyik rendszer a tanyák és az alföldi tanyás térségek megőrzését, fejlesztését célzó települési és térségi fejlesztéseket jelenti, melynek keretében a támogatás a következő célokra igényelhető: tanyai termékek piacra jutásának elősegítésére; a tanyás térségek külterületi földútjainak karbantartását, rendszeres felújítását szolgáló gépek, eszközök beszerzésére; a villany nélküli tanyák energiaellátását megoldó önkormányzati fejlesztésekre; a tanyákon élők egészséges ivóvízzel való ellátására; a tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére, és a térségi tanyafejlesztési programok kidolgozására. Igyekeztünk minden részletet figyelembe véve, körültekintően kidolgozni a programot –magyarázta az államtitkár.

Ezekre a támogatásokra a tanyás települések önkormányzatai, nonprofit gazdasági társaságok, kistérségi társulások, a tanyás térségekben működő megyei agrárkamarák jelentkezhetnek. A tanyagondnoki szolgálatok fejlesztése esetében a szolgálatokat fenntartó önkormányzatok, kistérségi társulások, civil szervezetek és egyházak adhatnak be pályázatot.

A másik támogatási rendszer a tanyagazdaságok fejlesztését segíti. A következő célokra igényelhető – sorolta ismét a tételeket a vidékfejlesztésért felelős államtitkár: tanyai lakóépület felújítására, gazdálkodási célú épületek felújítására, építésére, gazdálkodási gépek, kisgépek, eszközök fejlesztésére és beszerzésére, karám, kerítés építésére, felújítására, vetőmag, gyümölcsfacsemete vásárlására, állatállomány kialakítására, anyagazdaságok megújuló energiával történő energetikai megújítására és egészséges ivóvíz beszerzéséhez szükséges létesítményekre. A támogatásra az a tanyagazda adhat be pályázatot, aki életvitelszerűen tanyán él. A tanya az ingatlannyilvántartás szerint a saját vagy a házastársa tulajdonában van, és a tanyagazdaságban mezőgazdasági tevékenységet folytat. A támogatás vissza nem térítendő, mértéke a települési és térségi fejlesztések esetében kilencven százalék, a tanyagazdaságok esetében hetvenöt százalék. Tanyagondnoki szolgálatok fejlesztése cél esetében valamennyi működtetett tanyagondnoki szolgálatra igényelhető támogatás.

A tanyaprogram nem muzeális értékekre és nosztalgiázásra épül. A szerves történelmi fejlődésben kialakult külterületi gazdálkodási, élet- és települési forma fontos része a jövő korszerű mezőgazdaságának és vidékfejlesztésének. Ezek a tájak a fenntartható fejlődés, a többfunkciós mezőgazdaság Európában kialakult fejlesztési modelljének mintapéldái lehetnek. Ennek sikeres megvalósításához járulnak hozzá a pályázaton elnyerhető források – foglalta össze a magyar tanyaprogram lényegét lapunknak V. Németh Zsolt államtitkár.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .