Növények a munkahelyen

 Ellenálló fajok

Klasszikus irodai növénynek számít a kukoricalevél (Aspidistra eliator), a hozzá hasonló, ám tömzsi sávos sárkányfa (Dracaena deremensis), a törzses jukka (Yucca elephantipes), az anyósnyelv (Sansevieria) és a pletyka (Tradescantia). Érheti őket huzat, átmeneti szárazság, és még a névnapi pezsgőmaradékot is „megisszák”, ha muszáj. Csupán túlöntözéssel tehetők tönkre, bár a pletyka még ezt is elviseli. Azért ne éljünk vissza e növények ellenállóképességével! Még a fényigényes fajok sem kedvelik, ha déli fekvésű ablakpárkányon tartjuk őket, hiszen az üveg gyűjtőlencseként működik a tűző napsugárzásban. A sötét irodák növényeit cserélgessük, két-három havonta vigyük át világosabb irodába, a nyári hónapokban pedig tegyük ki, ha van, szabad térre, félárnyékos helyre. (Szerkesztőségünk szerencsés helyzetben van, mert ott a Papnövelde csodálatos belső kertje.)

Oxigéngyárak  

Kellően tágas és világos irodahelyiségben célszerű nagy levelű növényeket is tartani, mert így nagy felületen párologtatják el a felszívott vizet, és ezáltal számottevően javítanak az általában száraz irodai levegőn. A törpe banán (Musa paradisiaca nana) a közhiedelemmel ellentétben igen ellenálló növény, és ha nem éri huzat, hosszú évekig oxigéngyárként működik. Elegendő évente egyszer átültetni általános virágföldbe, és ekkor le lehet róla választani a közben fejlődött sarjakat is.
   
Ujjasan szabdalt levelei révén vált közkedveltté a monsztéra (Monstera), amelyet korábban filodendronnak is neveztek. Egyes szakcikkek szerint e növény levelei elnyelik a levegőben lévő káros baktériumokat. A törzsből előtörő hosszú légzőgyökereket tűzzük be a cserép földjébe!
   
A trópusi őserdőkből származó nyílgyökér (Marantha) meglepően jól alkalmazkodott a légkondicionáláshoz, akárcsak a ránclevélfajok (Alocasia). Ezek mind hálásan köszönik, ha a leveleiket vízzel permetezik. A borostyánarália (Fatshedera lizei) olajos fényű, ujjas leveleivel szép dísze minden irodának. Hosszú szárát karóhoz kell kötni, ehhez célszerű mohával bevont növénytámaszt venni.

Ápolás

A szokásos öntözés, metszegetés, tápoldatozás napi pár percet vesz igénybe, ám az átültetés meglehetősen nehézkes és szemetelős művelet. Szánjunk rá egy szabad napot, és egyszerre ültessük át a nagyobb cserépbe kívánkozó növényeket! Ha az íróasztalra és a földre papírt vagy fóliát terítünk, nem gyűlik meg a bajunk a takarítószemélyzettel.

Fotó: Lovas Katalin

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .