Nézőtér: Csodálatos Szent Erzsébet

A rendező-operatőr a tavalyi jubileumi esztendőben forgatta művét a Magyar Televízió és a Duna TV támogatásával. A játékfilmes elemekkel színesített alkotásban látható városok, várak, templomok, romok, ódon intézmények és műtárgyak többsége ismerős lehet az Új Ember olvasói számára, hiszen 2007-ben Messik Miklós (és a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület) cikksorozatában hasonlóképpen járta végig az Árpád-házi királylány életéhez kapcsolódó hazai és külországi helyszíneket, illetve Erzsébet tiszteletének legfontosabb európai (sőt tengerentúli) állomásait.

Az ismeretterjesztő film elsősorban Sárospatakot, Esztergomot, Pozsonyt, Wartburg várát, Reinhardsbrunnt, Kreuzburgot és Marburgot láttatja „Erzsébet szemével”. Az „idegenvezetők" között feltűnik Prokopp Mária művészettörténész, Kuklay Antal, a sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény vezetője, Jozef Halko pozsonyi lelkipásztor; Szent Erzsébet működésének jelentőségét, életpéldájának „aktualitását” kiemelve Seregély István egri érsek és Michael Sheridan coloradói püspök is megszólal a filmben. Derűs, festői tájakon és pazar templomokban járunk… Assisiben Simone Martini freskója, Perugiában a domonkos kolostor, a ferences lelkületű asszony oltárra emelésének kulisszája, a nyughelyét őrző marburgi templom, Kassán az ugyancsak a tiszteletére szentelt pompás dóm vall arról a hallatlan népszerűségről, szeretetről és nagyrabecsülésről, amely Erzsébet alakját már életében körülvette.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .