Nézőtér: Függőben

Álljuk-e a szembesülést mindazzal, aminek mégiscsak könnyebb hátat fordítani? Rossz döntéseink, ilyen-olyan csalásaink, bűneink, hitehagyásaink, félbemaradásaink és hiányérzeteink persze nem ígéretes látnivalók. Pedig ezeket sem tagadva, rajtuk keresztül ereszkedhetünk oda, ahol már szédület nélkül találkozik magasság és mélység.
Egy alkoholfüggő asszony vallomásaiból rajzolja elénk Visky András Alkoholisták című darabjában a félelem, a fájdalom, a sorstörések és a hit belül-valóságát. Éva, ki tudja, hogyan, elvesztette gyermekét; ezen kívül nem sokat ismerünk meg botorkáló léptei történetéből. Annál többet abból, ami benne forr és készülődik. Ránk zúdítja életét, míg aztán már mi is vele együtt kavargunk, s e hol zokogó, hol kiabáló, agyonagyalt, villódzó hangulatpörgésben mind beljebb jutunk a lélekvilág alagútjaiba, ahonnan nincs vagy van menekvés. Misztériumjáték Visky András műve: látható és láthatatlan (de mindenképp a szemünk előtt zajló), hallható és hallhatatlan, élhetetlen és halhatatlan találkozásáról. Misztériumjáték – a szó legteljesebb értelmében. Ha azt mondanánk: misztériumdráma, elsikkasztanánk humorát, a komor sötétben is kedvesen ragyogó, szárnyalás nélkül is angyali báját. Igaz az egri Gárdonyi Géza Színház előadásának rövid „önmeghatározása”: hitkeresés és akasztófahumor, angyaljárás és kocsmalíra. A falusi betlehemesek világa vetül elénk olykor tanácstalan és tehetetlen égi küldött-segítőkkel, tenyeres-talpas és éteri (időnként éterszagú) jelenléttel, s a földre rogyás emelkedettségével. A pásztorok ott csak egy újszülöttnyi legénykét néznek, de vajon mit látnak? Itt földi pokoljárást szemlélünk, mely talán a menny kapujáig vezet. Éva szerepén keresztül Nádasy Erika természetes és drámai sodrású lélekhullámzása ragad magával minket, akik nézőként is „benne vagyunk” a darabban: olykor közülünk lép ki egy-egy szereplő. Mindegyikük többször is, oda-vissza alakot vált, kettős-kétszeres megjelenésük idelent és túlvilág mindennapos találkozására ébreszt. A főszereplő mellett a többiek: Venczel Valentin, Hüse Csaba és Ivády Erika meggyőző játéka angyalok és emberek sokban közös sorsába szövi bele a velük együtt töltött időnk szálait.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .