Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül

Fotó: NEK Általános Titkárság

 

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre; az alábbiakban az első rész olvasható.

Mikor lesz a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK)?

– 2020. szeptember 13. és 20. között rendezik meg Budapesten.

Mit jelent az „eucharisztikus kongresszus” kifejezés?

– A kongresszus egy olyan nagyszabású, nemzetközi – azaz több országból érkező vendégek részvételével zajló – esemény, amelynek középpontjában Krisztus értünk vállalt áldozata, megváltásunk titka áll, amit az Oltáriszentség testesít meg.

Miért iec2020.hu a központi honlap címe, és miért nem nek2020?

– Nemzetközi esemény lévén, az angol nyelvű megnevezés (International Eucharistic Congress) kezdőbetűiből álltak a korábbi kongresszusok domainnevei (iec2012, iec2016 stb.) is. Ezt a hagyományt vittük tovább. A hazai kommunikációban ugyanakkor használjuk a NEK rövidítést is.

Mióta vannak ilyen találkozók?

– Az eucharisztikus kongresszusok kezdeményezője Émilie Tamisier dél-franciaországi asszony volt, aki eleinte zarándoklatokat szervezett az Eucharisztia jegyében, első alkalommal 1874 júniusában Avignonba, majd egy hónappal később Arsba, Vianney Szent János egykori szolgálati helyére. A következő évben Douai-ban gyűltek össze Tamisier asszony felhívására; a szervezők örömére ötvenezer hívő és öt püspök vett részt a zarándoklaton. E sikeren felbuzdulva a francia eucharisztikus mozgalom vezetői elhatározták, hogy a zarándoklatokat minden évben megtartják, és kongresszussal zárják le őket. Így került sor 1875 szeptemberében az első nemzeti eucharisztikus kongresszusra Fa­ver­ney-ben.

Milyen időközönként rendeznek ilyen eseményeket?

– Ma már négyévenként tartják a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusokat (mindig az olimpiai játékokkal azonos évben). A kezdeti időszakban még nem volt jellemző ez a rendszeresség. Megesett, hogy több egymást követő évben is volt Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, de előfordult az is, hogy a történelmi helyzet miatt évekig nem tudtak ilyen eseményt szervezni.

Milyen célból szervezik meg a kongresszust, és milyen hatással lehet annak a közösségnek az életére, amely megrendez egy ilyen alkalmat?

– A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus célja az Oltáriszentség közös ünneplése, az Eucharisztia megismertetése és tiszteletének elmélyítése. A kongresszus szervezése ajándék és egyúttal lehetőség arra, hogy tanúságot tegyünk Krisztusba vetett hitünkről, hogy megmutassuk a világnak, mi a hitünk valódi kincse. Az Oltáriszentség megváltásunk misztériumát hordozza. Ennek közös ünneplése igazi közösségi élmény. A rendezvényre való felkészülés alkalmat ad az egység megélésére, hitünk elmélyítésére, valós istenkapcsolat megélésére és arra is, hogy megmutassuk a világnak keresztény hitünk valódi értékeit.
A más vallásúakat és a nem hívőket is hívják a kongresszusra?
Már az előkészületi időszakban is több olyan rendezvényt szervezünk, amelyre nemcsak a katolikusokat, hanem más felekezetek hívőit, előadóit is hívjuk, várjuk. Ezáltal az Eucharisztia azon dimenzióját is láthatóvá tudjuk tenni, miszerint Krisztus egységgé, közösséggé formál mindannyiunkat.
Természetesen a nem hívőket is várjuk a rendezvényre. Számos olyan program lesz, amelynek révén betekintést kaphatnak a keresztény közösségek életébe. Az eseményen elhangzó tanúságtételek, beszélgetések pedig segítenek megérteni, hogy mit jelent az életünkben az Oltáriszentség, hogyan lesz mindez életünk valódi forrása.

Milyen felkészítő események várhatók?

– Évente több nemzetközi szentségimádást szervezünk, ami azt jelenti, hogy egy előre meghatározott napon a világ minden pontján egyórás elcsendesedést tartanak. Emellett számos plébánián elérhető A szentségimádás iskolája elnevezésű rendezvénysorozat is, minden érdeklődőt bátorítunk a bekapcsolódásra. A kongresszus szimbóluma, a missziós kereszt országjárását is számos esemény kíséri. A plébániákon tartanak helyi rendezvényeket, előadásokat, beszélgetéseket, valamint magam és munkatársaim is több településre ellátogatunk, hogy a jövő évi kongresszusról és annak lelkiségéről beszéljünk az érdeklődőkkel. Az ifjúság számára tábort szervezünk a liturgia és a zene kapcsolatáról, valamint szeptemberben hatezer fiatalt várunk a Forráspont rendezvényre. Az előző évekhez hasonlóan idén november 26. és 28. között is eucharisztikus pasztorális konferenciát tartunk Esztergomban. Ezenfelül több olyan eseményt is tervezünk, amelyekkel nemcsak a hívőket szeretnénk megszólítani, hanem a társadalom többi tagját is, betekintést adva a keresztény közösségek életébe, a Magyar Katolikus Egyház működésének sokszínűségébe. Az eseményekről az eucharisztikus kongresszus honlapján és Facebook-oldalán is folyamatosan tájékozódhatnak az érdeklődők.

Melyek lesznek a kongresszus főbb eseményei Budapesten?

– Természetesen a szentmisék állnak a fókuszban. Emellett lesz közös elsőáldozás is, amelyre mindenki a saját közösségének plébánosán keresztül jelentkezhet, idén május 20-ig. Ezenkívül számos teológiai témájú előadást, tanúságtételt hallgathatnak meg az érdeklődők. Különböző fakultációk is lesznek, valamint több kulturális és evangelizációs eseménnyel is készülünk. Minden korosztályt szeretnénk megszólítani, ennek érdekében családi napot is rendezünk a Margit-szigeten, és ifjúsági programra várjuk a fiatalokat, országos találkozóra a ministránsokat. A jövő évi rendezvény eseményeiről bővebben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus honlapján olvashatnak.

Hol tartják meg a rendezvényeket?

– A főváros kiemelt pontjain kapnak helyet a rendezvények: a Puskás Ferenc Stadionban, a Hungexpón, a Papp László Sportarénában, a Kossuth téren, a Hősök terén, a Szent István-bazilikában.

Mikor lesz a nyitó szentmise?

– 2020. szeptember 13-án, 16 órakor, a Puskás Ferenc Stadionban. A szentmise előtt kerül sor az esemény ünnepélyes megnyitójára.

Ebben a szentmisében lesz a közös elsőáldozás is?

– Igen, ezen a misén kerül sor a már említett elsőáldozásra is. A kongresszus központi üzenete, célja az Oltáriszentség közös ünneplése, a tanúságtétel. Mi lehetne szebb nyitóeseménye egy ilyen rendezvénynek, mint a közös ünneplés azokkal a fiatalokkal, akik ekkor veszik magukhoz életükben először Krisztus testét? Ahogyan már említettük, a kongresszus nyitómiséjén tartandó elsőáldozásra idén május 20-ig lehet jelentkezni, ezt mindenki a saját közössége plébánosán keresztül teheti meg. Csatlakozzunk minél többen a közös ünnepléshez! Feledhetetlen élmény lesz. Mutassuk meg a nagyvilágnak a közösség erejét, a közös ünneplés örömét!

A szülők is részt vehetnek gyermekük elsőáldozásán?

– Természetesen. Az elsőáldozáson részt vevő fiatalt bármennyi családtag elkísérheti az eseményre. A jelentkezéssel együtt kell leadni a kísérő családtagok várható létszámát is; a szervezők plébániánként összesítik ezeket az adatokat. Az utazással, az esemény lebonyolításával és az ültetés rendjével kapcsolatban részletes tájékoztatás olvasható a kongresszus honlapján.

Külhoni (határon túli) magyarokat is várnak az elsőáldozásra?

– Természetesen. Ők is ugyanúgy jelentkezhetnek, és örömmel látjuk a határon túli magyar elsőáldozókat is, hozzátartozóikkal együtt.

(A föltett kérdések és az azokra adott válaszok második részét a jövő héten adjuk közre.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .