Nem alkotmányellenes

Üzletemberek egy csoportja, köztük Richard Lugner ismert osztrák vállalkozó kezdeményezte, hogy legalább évi öt-hat vasárnapon legyen lehetőség a nyitva tartásra. Ennek az álláspontnak elsősorban Bécs belvárosában vannak szószólói, ahol nagyon sok külföldi turista megfordul. A nyitvatartási lehetőség kiterjesztése mellett érvelők attól tartanak, hogy a rendelkezésre álló vásárlóerő külföldre vándorol. E törekvésükkel kisebbségben vannak a befolyásos Osztrák Gazdasági Kamarán belül. A többség szerint nem hozna nagyobb bevételt, ha vasárnap is kinyithatnának, ráadásul e lehetőség hátrányos helyzetbe hozná a kevésbé jó elhelyezkedésű üzleteket.

Ellenzi a vasárnapi nyitva tartást az egyik vezető érdekképviseleti szervezet, a Munkáskamara, valamint a katolikus egyház is.

Az osztrák törvények szerint hétköznap 6 és 21, szombati napokon 6 és 18 óra között lehetnek nyitva az üzletek, egy héten összesen legfeljebb hetvenkét órán át. Az általános tilalom alól kivételt jelentenek például a vendéglátóhelyek, a benzinkutak, a piacok, valamint a pályaudvarokon, repülőtereken működő üzletek.

Magyarországon az 1990-es évek eleje óta szabad rendszer működik: a boltok nyitva tartását csak ünnepnapokon korlátozzák. A Kereszténydemokrata Néppárt 2010-ben benyújtotta az országgyűlésnek a szabad vasárnapról szóló törvényjavaslatát, melyről aztán nem szavaztak. Idén az új Munka törvénykönyve szabályozta volna a vasárnapi munkavégzés feltételeit, de végül a parlamenthez benyújtott módosító javaslatnak megfelelően mégsem lesz változás e téren.

MTI/MK/Szíjjártó

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .