Ne menjünk el a földön fekvő emberek mellett!

Amíg a hőmérséklet tartósan fagypont alatt marad, addig fokozott felelősség hárul mindenkire, aki földön fekvő emberrel találkozik. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kéri, hogy aki kihűlés veszélyének kitett embert lát, az haladéktalanul értesítse a hajléktalan ellátás huszonnégy órában működő diszpécserszolgálatát, amely rövid időn belül krízisautót küld a helyszínre, és a szakemberek megfelelő segítséget nyújtanak a rászorulónak. Budapesten a 06/1-338-4186-os számon lehet bejelentést tenni, vidéken pedig a helyi ellátószervezeteket, vagy ezek hiányában a mentőszolgálatot érdemes hívni.

A hajléktalanellátó szervezetek mindenkit el tudnak helyezni, aki az ellátást elfogadja. A legnagyobb veszélyben azok az emberek vannak, akik ilyenkor is elutasítják a segítséget. A téli krízisidőszakban éjjel-nappal működik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat utcai gondozószolgálata. A szociális munkások rendszeresen felkeresik a szabadban éjszakázókat, az öntudatlan vagy kommunikációra képtelen esetekhez pedig riasztják a mentőket.

Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a kihűléses halálesetek többsége fűtetlen lakásokban történt. A máltai szeretetszolgálat ezért mindenkit arra kér, hogy a hideg téli napokon figyeljen oda a környezetében élőkre, és ne maradjon közömbös, ha azt tapasztalja, hogy valaki már hosszabb ideje nem adott magáról életjelet.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .