Nagyvilág

Kazahsztánba is meghívták a pápát

Nurszultan Nazarbajev kazahsztáni elnök látogatásra hívta meg Ferenc pápát. A meghívólevelet december 10-én Rapil Zosibajev külügyminiszter-helyettes adta át Pietro Parolin bíboros államtitkárnak. 2009-es adatok szerint az egykori második legnagyobb szovjet köztársaság tizenhatmilliós lakosságának hetven százaléka muzulmán. Az országban négymillió az ortodox keresztények száma. A katolikusok százötvenezren vannak. (KNA)

A Nobel-Békedíj történetéből

A legrangosabb nemzetközi elismerésnek számító díjat Alfred Nobel svéd kémikus, a dinamit feltalálója alapította 1901-ben. A díjat évente odaítélő Nobel-bizottság eddig százhárom személyt és huszonkét különböző szervezetet tüntetett ki a rangos elismeréssel. Az ENSZ 1961-ben szerencsétlenül járt főtitkára, Dag Hammarskjöld halála után részesült a díjban. A Nobel-békedíjat eddig hét neves keresztény személyiség vehette át: Teréz anya, Carlos Felipe Ximenes Belo kelet-timori katolikus püspök, Martin Luther King amerikai lelkész, polgárjogi harcos, Desmond Tutu dél-afrikai anglikán érsek és Dominique Georges Pire belga szerzetes. (KNA)

A 2015-ös szinódus előkészítése

A Vatikánban nyilvánosságra hozták az őszi rendes szinódus huszonhat oldalas munkadokumentum- tervezetét (lineamenta). Az anyag első részében a házassággal, a családdal és a szexualitással kapcsolatos, negyvenhat kérdésből álló kérdőív kapott helyet. Második része a rendkívüli szinódus záródokumentumát tartalmazza. A kérdőív célja, hogy ne csupán a főpásztorok véleménye jusson el a szinódusra, hanem az egyház minél szélesebb rétegeinek álláspontját tükrözze a záródokumentum. A kérdőívet a rendkívüli szinódus tárgyalásainak eddigi eredményei alapján állították össze. (KAP)


A szinódus – személyes hangvételben

Ferenc pápa a december 10-i általános kihallgatáson a következőket mondta a rendkívüli szinódussal kapcsolatban: Milyen is volt a szinódus? Azt kértem a szinódusi atyáktól, hogy őszintén beszéljenek, és alázattal hallgassanak. Mondják ki bátran, amit a szívük diktál. Nem volt előzetes cenzúra, volt viszont vita, ahogyan annak idején Jeruzsálemben az apostolok között. Amikor Isten akaratát keressük, mindig különféle nézőpontok merülnek fel, ezért természetes és nagyon is helyén való a vélemények különbözőségét kifejező vita.

A hozzászólások egyike sem vitatta a házasság szentségének alapvető igazságát, vagyis a házasság felbonthatatlanságát, egységét, a hűség és az élet iránti nyitottság és be fogadókészség fontosságát. A püspökök egyes kérdéseket illetően különböző álláspontokat fogalmaztak meg, amelyek kialakítása hosszú időt vett igénybe. A szinódusi munka nem zárult le, hanem újabb és újabb szakaszaiba lép a családok, az egyház és a társadalom javára. A szinódusi munkát egy folyamatként kell elképzelni, amelynek minden eddigi fázisa a normális kerékvágásban haladt. 

Az új rabszolgaság elleni nap

Peter Turkson bíboros december 10-én bejelentette, hogy a Szentszék azt javasolja: február 8-a, Szent Bakhita Jozefina halála napja legyen az új rabszolgaság elleni küzdelem napja. 

Pápai üzenet a „családok világnapjára”

„A család az család.” Nincs konzervatív vagy progresszív családmodell. Nem szabad a családot „ideológiai koncepciók” szerint értelmezni – fogalmaz Ferenc pápa abban az üzenetében, melyet a katolikus családok nyolcadik nemzetközi világnapjára írt. Az eseménynek 2015. szeptember 22. és 27. között Philadelphia (USA) ad otthont. (KAP)

Ferenc pápa svájci meghívása

A svájci püspöki kar látogatásra hívta Ferenc pápát. A szentatya apostoli útjára kiváló alkalmat kínál Wallis kanton Saint Mauricekolostorának 1500. évfordulója. Markus Büchel, a svájci püspöki konferencia elnöke szerint Ferenc pápa látogatása csodálatos jel volna a szerzetesek éve alkalmából. (KNA)

Lagarde asszony a pápánál

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap igazgatója december 10-én kihallgatáson járt Ferenc pápánál. A szentatya a hitelpiacok alapvető reformját sürgette. 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .