Nagyböjt kezdetén: megtérésre szólít a pápai üzenet

Fotó: Cser István

 

Isten irgalmassága átalakítja az ember szívét, és segít megtapasztalni egy olyan szeretetet, amelynek révén ő maga is képes lesz az irgalomra. Nagyböjti üzenetében Ferenc pápa arról a mindig megújuló csodáról beszél, amelyet az irgalmasság sugároz mindegyikünk életébe, és amely a felebarát iránti szeretetre ösztönöz minket.
A jó cselekedetek révén fölébreszthetjük szunnyadó lelkiismeretünket, amely gyakran érzéketlen marad a szegénység drámája iránt – fejti ki üzenetében a pápa.
Éppen a szegények gondozása közben jövünk rá arra, milyen erős Isten szeretete, aki az emberrel kötött szövetségben mindig irgalmas volt. A valódi szegény az, aki gazdagnak hiszi magát, miközben valójában szegényebb a szegényeknél. A bűn rabja, amely arra sarkallja, hogy a gazdagságot és a hatalmat ne Isten és embertársai hasznára fordítsa, hanem elnyomja magában önnön semmisségének tudatát.
Minél nagyobb a gazdagság és a hatalom, annál erősebb lehet ez a hazug vakság, olyannyira, hogy már észre sem veszi az ajtaja előtt kolduló Lázárt – állapítja meg keserűen a pápa.
Ez a lázálom társadalmi és politikai formát is ölthet, amint azt a XX. század önkényuralmai bebizonyították. Ezt mutatják a mai ideológiák is, amelyek az egyengondolkodásra, illetve a technika és a tudomány egyeduralmára épülnek. Ezek az ideológiák jelentéktelenné akarják tenni Istent, az embert pedig manipulálható tömeggé kívánják lealacsonyítani. Óvakodni kell a bűn struktúráitól is, amelyek a pénz bálványára épülő hamis fejlődési modellhez kapcsolódnak. Ezek ugyanis közönyössé teszik a gazdagabb társadalmakat a szegényekkel szemben, és bezárják előttük ajtajukat, hogy ne is lássák őket.
A pápa arra buzdít: a szentévben mindenki használja ki a nagyböjti időszakot arra, hogy Isten szava hallgatásának és az irgalmas cselekedeteknek köszönhetően kilépjen saját elidegenedett létéből.
A testi, illetve a lelki jó cselekedeteket sohasem szabad kettéválasztani. A rászorulókat táplálni kell, felruházni, meglátogatni, de ugyanígy el kell látni tanácsokkal és tanítani kell őket, megbocsátani, inteni és imádkozni értük. Ne hagyjuk ki a nagyböjt kedvező idejét a megtérésre. Kövessük Mária példáját, aki elsőként ismerte föl saját kicsinységét Isten ingyenes irgalmasságának nagysága előtt az Úr alázatos szolgálóleányaként.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .