Mozaikikon szentelése Máriapócson

A máriapócsi templom homlokzatának közepén 2008 óta üresen állt a szoborfülke, amelybe először 1893-ban állítottak képet. Levéltári adatokból tudjuk, hogy a bádogból készült Mária-képet Budapestről rendelték meg. Hasonló bádogképek ma is láthatók Ba lázs – falván, a görögkatolikus székesegyház főhomlokzatán.

A templomot kívülről díszítő bádogkép azonban idővel bizonyára erősen megrongálódott, mert a helyére hatvan évvel később, 1954-ben az akkori parókus, Bodnár Sándor kezdeményezésére egy másik Mária-kép került, amely már üveg- és mozaiktechnikával készült. Ez az alkotás ma a bazilita rendház belső udvarában látható.


Egy magát megnevezni nem kívánó, nagylelkű adományozó jóvoltából gondolhatott arra a kegyhelyigazgató, Kapin István, hogy időtálló, a kegyhelyhez méltó kép kerülhessen a basilica minor rangot viselő templom homlokzatára. Kisléghi Nagy Ádám festőművész Krisztusikon-ábrázolását Bukta Norbert festőművész és műhelye rakta ki muránói színes üvegből a bizánci mozaiktechnika módszerével. A Tanító Krisztus nyitott könyvet tart a kezében, amelyen ez a rövid felirat olvasható: Jöjjetek, Atyám áldottai.

Az alkotás elkészítése közel egy évet vett igénybe. A mozaik egy külön erre a célra készült könnyűszerkezetű betonfülkében kapott helyet, s a pontosan megtervezett munka eredményeképpen közvetlenül Nagyboldogasszony ünnepe előtt, augusztus 14-én került fel a templom homlokzatára.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .