Mondd el, mit gondolsz, hogy elmondhassam én is (1. rész)

Közhelyszerű, hogy napjainkban a gyerekek előbb kamaszodnak, testi fejlődésük, érésük felgyorsult, viszonylagos önállóságuk ideje is hamarabb jön el. Mindennek, valamint a szabályok, a határok fellazulásának következtében az alkohollal való találkozásuk is egyre korábbi életkorra tevődik. Csakhogy erre a tempóra a szülők nem képesek azonos sebességgel felkészülni.

 

Az őszinte beszédhez nyilván a jó kapcsolat a legfontosabb. Ennek záloga pedig a bizalom. De a szülő és a gyermek közötti bizalom ingadozhat, változhat. Néha nagyon erős, máskor meg leépül, például a félelmek miatt. Érdemes időt szánni az újraépítésére. Sőt, időt kell szánni az újraépítésére! Éppen egy őszintén és hitelesen vállalt aggódó, gondoskodó hang segítheti a meggyengült bizalom megerősítését.


Hogyan reagálhatnak a szülők megfelelő módon a gyerekek alkohollal kapcsolatos véleményére, elképzeléseire? Álljon itt néhány jellemző példamondat és alkalmas válasz:

 

„A társaságban mindenki iszik. Égő lenne, ha én nem tenném! Nem akarom, hogy puhának tartsanak!”

 

Igaz, ahhoz, hogy valaki ne igyon együtt a többiekkel, erősnek és öntudatosnak kell lennie. Sokszor nekünk, felnőtteknek is nehéz távol tartanunk magunkat bizonyos csoportszabályoktól. Nagyon fontos, hogy megfontold: adott esetben tényleg magad miatt szeretnél-e inni valamit, vagy csak azért innál, mert mindenki más azt teszi. (A többség legtöbbször azért biztat, hogy a saját „bátorságát” erősítse. Ha te is beszállsz, a közös buli miatt szinte eltűnik a saját felelősség.) Ha nem szeretnél inni, találj ki néhány jó indokot, „ütős” mondatot.

 

„De hiszen ti, felnőttek is mindannyian isztok!”

 

Igen, az alkohol valóban társadalmi probléma. Aki sok mindennel találkozik, az sokszor csodálkozik. Sajnos mi, felnőttek nem vagyunk mindig a legjobb példaképek. Ha érdekel, és van kedved kérdezni, szívesen beszélek neked őszintén az alkohollal kapcsolatos saját viszonyomról.

 

(Folytatjuk.)

 

Magyar Máltai Szeretetszolgálat
www.kimondhato.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .