Mit várok ettől az évtől? – Tovább építeni a (helyi) társadalmat

Az adventi várakozás karácsonyi beteljesedése után – lélekben megerősödve és talán tisztábban látva  a környezetünkre, a magunk dolgára figyelve igyekszünk tisztázni, mit is várunk a következő esztendőtől. Erről kérdeztük közéletünk néhány ismert személyiségét.

Mayer Mihály pécsi püspök

Pécs 2010-ben – Essen és Isztambul mellett – Európa kulturális fővárosa lesz. Pécs és hazánk életében különösen is fontos ez a tény. 2009-ben az egyházmegye ezeréves jubileumát ünnepelte, amikor Pécs dicséretes módon közvetítette szellemi és lelki értékeit. Nem zárkóztunk be, a maga teljességében tártuk az érdeklődők elé szakrális és világi kincseinket. Amikor azt mondjuk: Európa Kulturális Fővárosa, akkor ez értékrendet is jelent. Európa értékrendjét: a zsidókeresztény hagyományt, amelyet görög-római (és Pécs esetében a török) kultúra színez.

Pécs 2010-ben – Essen és Isztambul mellett – Európa kulturális fővárosa lesz. Pécs és hazánk életében különösen is fontos ez a tény. 2009-ben az egyházmegye ezeréves jubileumát ünnepelte, amikor Pécs dicséretes módon közvetítette szellemi és lelki értékeit. Nem zárkóztunk be, a maga teljességében tártuk az érdeklődők elé szakrális és világi kincseinket. Amikor azt mondjuk: Európa Kulturális Fővárosa, akkor ez értékrendet is jelent. Európa értékrendjét: a zsidókeresztény hagyományt, amelyet görög-római (és Pécs esetében a török) kultúra színez. Minden kultúra – legyen szó távol-keletiről, iszlámról, afrikairól, indiánról… – szellemi és lelki gyökerekből fakad. Ebben az összefüggésben érdemes beszélni az európai tradíciókról és a kulturális főváros „elismerésről”. Ezért azt várom, hogy Pécs városa – ha valóban a kultúra teljességének bemutatására törekszik – működjék együtt az egyházzal. A leendő „fővárosnak” illene még többet felmutatni annál, mint amire mi a múlt évben képesek voltunk. Össze kell fognia az államnak és az egyháznak, hogy az emberek lássák: a társadalom egységes, nincs szétszakítva. Január 10-én, délelőtt 11 órakor ünnepi szentmisét tartunk a székesegyházban a kulturális év megnyitásához kapcsolódva, a magunk módján „dokumentálva” azt. Építeni szeretnénk a (helyi) társadalmat 2010-ben is, ahogy tettük tavaly is az egyházmegye jubileumán.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .