Minden gyermekre várnak valahol…

Az államtitkárság egyik legfontosabb törekvése, hogy a népesedési mutatók romlását a családi élet és a munka minél finomabb összehangolásával mérsékelje, majd megállítsa. Az idén megújult formában és újragondolt tartalommal meghirdetendő családbarát munkahely pályázattal fel akarja hívni a munkaadók figyelmét, hogy a családbarát hozzáállással maguk is csak nyerhetnek, hiszen ha a munkavállalók – a férfiak és a nők egyaránt – össze tudják egyeztetni a magánéletüket és a családi kötelezettségeiket munkahelyi feladataikkal, a munkáltató terhelhetőbb és jobb teljesítményt nyújtó munkavállalót kap. Ez elsősorban nem pénz, hanem rugalmas, családbarát munkaszervezés és hozzáállás kérdése.

Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a kampányt bemutató sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a gyermekvállalás nem lehet egyben a szegénység vállalása is. Egy kampány nem fog mélyen gyökerező előítéleteket megváltoztatni, de hatására legalább elindulhat a közös gondolkodás a családon belüli szerepek változásáról. A riasztó demográfiai adatok miatt a magyar soros elnökség is kiemelt témája közé emelte a családokat. A magyar társadalom nem fogadja el az abortusz teljes elvetését, ezért az alternatív lehetőségekre kell az érintettek figyelmét felhívni, és könnyebbé kell tenni az örökbefogadást.

Minden magzatra, gyermekre várnak valahol. Családok vagy olyan emberek, akiknek nem adatott meg, hogy saját gyermekük szülessen. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium fontos feladatának tartja, hogy megtalálja, hol várnak ezekre a gyermekekre, magzatokra, és lehetőséget biztosítson az örökbefogadásra. Mindenképpen szükségesek az olyan felvilágosító programok és felkészítések, amelyek ahhoz nyújtanak segítséget a kismamáknak, hogy megszüljék és felneveljék a gyermeküket. Indokolt azon programok támogatása is, amelyek hozzásegítik a krízishelyzetben levő kismamákat annak felismeréséhez, hogy gyermekükkel akkor teszik a legjobbat, ha megszülik – és amennyiben nincs módjuk felnevelni, másokra bízzák a felnevelésüket. Szlovákiában tíz év alatt jelentősen csökkent az abortuszok száma.

Annak érdekében, hogy minden kisgyermek családba kerülhessen, 2010 végén a kormány egységesítette, egyszerűsítette és megkönnyítette az örökbefogadást, valamint bevezette az örökbefogadói gyest. Az örökbefogadás átalakításában az átláthatóság és a könnyítés volt a legfontosabb szempont. Az a cél, hogy sok száz gyermekre váró házaspár és egyedülálló a korábbiakhoz képest könnyebben és gyorsabban fogadhasson örökbe gyermeket. Évente mintegy kétszázhetven három év alatti gyermek és mintegy ezer örökbe fogadni szándékozó jelenik meg a rendszerben. A túljelentkezés mintegy négyszeres.

Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézetének igazgatóhelyettese kutatások eredményeit sorolta. Míg a nők várható átlagéletkora hetvennyolc év hazánkban, addig a férfiaké csupán hetven év. A férfiak többsége úgy tartja: neki kell eltartania a családot. Ez sok feszültséget okoz számukra. Ehhez képest viszont ma már több nő jár egyetemre, mint férfi, vagyis nem szükséges, hogy a család megélhetésének terhe csak a férfiak vállát nyomja. Fontos cél a részmunkaidős foglalkoztatás és a távmunka elősegítése, továbbá a családi napközik és a munkahelyeken kialakítható gyereksarkok bevezetése.

Nagy Anna kormányszóvivő a sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy a kormány egyszerűsített járulékfizetés lehetőségét kínálja fel a kismamáknak könnyebb elhelyezkedésük érdekében. Szintén az anyák helyzetének könnyítését szolgálja a gyes időtartamának három évre emelése (a korábbi helyzet visszaállítása), a nők negyven év munkaviszony utáni nyugdíjazásának lehetősége, illetve az a szabály, hogy a gyermeknevelés költségeit nem szabad megadóztatni, amint erről az új alaptörvény rendelkezik.

Fűrész Tünde, a NEFMI családpolitikai főosztályának vezetője elmondta: az államtitkárság május 13-án újra meghirdeti a 2000-ben alapított, ám az utóbbi években háttérbe szorult családbarát munkahelypályázatot.

Egy nappal azután, hogy Soltész Miklós sajtótájékoztatón jelentette be: kampányt indítanak a családokért, Szegeden, a Fogadalmi templomban megtartották az első ÁGOTA gyermekvédelmi konferenciát, melyet az Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány (ÁGOTA), a Szeged–csanádi egyházmegye, a Csongrád megyei önkormányzat, valamint a Dél-alföldi Regionális Hatáskörű Módszertani Gyermekotthon közösen szervezett.

Az ezerháromszáz, javarészt szakemberekből álló hallgatóság előtt Soltész Miklós az állam, az önkormányzatok, az egyházak, valamint a civil szféra összefogásának fontosságáról szólt. Közel egy éve a Szeged–csanádi egyházmegye fenntartásába került a Komárom-Esztergom megyei gyermekvédelmi szakellátás. Április 27-én a Csongrád megyei közgyűlés döntést hozott arról, hogy a Csongrád megyei gyermekvédelmi szakellátás területén fenntartói felelősség megosztást valósít meg a Szeged–csanádi egyházmegyével. A tanácskozáson tájékoztatták a szakembereket annak a megállapodásnak a részleteiről, amelyet a közelmúltban kötött a Csongrád megyei közgyűlés elnöke, Magyar Anna és Kiss-Rigó László megyés püspök. Az egyezmény nyomán a Csongrád megyei gyermekvédelmi szakellátás a Szeged–csanádi egyházmegye fenntartói működtetésébe kerül, míg a gyermekvédelmi szakszolgálat a megyei közgyűlés kezelésében marad. A felszólalók mindegyike hangsúlyozta, hogy az állam, az egyházak, az önkormányzatok és a civil szféra összefogására van szükség a gyermekvédelmi szakellátás terén.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .