Mikuláscsomag

Tulajdonképpen érthetetlen, hogy ez eddig miért nem jutott eszébe senkinek; tétova üzleti és bulvárkísérletek ugyan voltak, de azok csak „részleges” sikerrel jártak. E legendagyűjtemény azonban még azoknak is biztosan meglepetést szerez, akik eddig úgy hitték, jól ismerik a „történelmi figurát”, a liturgiában, a művészetben és a jámbor hagyományban tovább élő Szent Miklóst. A közölt történetek ugyanis közel sem merülnek ki abban, hogy a szent életű, jótékonykodó lelkipásztor az éj leple alatt körbejárva csomagokat és pénzt rejt el a rászorulók hajlékaiban…


 
Rege szól az Úr választottjáról, az ifjú vándor papról, aki a IIIIV. század „átmeneti korszakában” a helyi keresztény közösség nagy tiszteletben álló vezetője lett. Miklós püspök tekintélye lefegyverzi az életére törő pogány papnőt; jelenésként óvja a viharba került hajósokat, majd a kapitánnyal alkut kötve csodálatos búzaszaporítással segít az éhező lakosságon. Az egyik regényes elbeszélés főhőse a püspök bizalmával visszaélő tékozló adós, az athéni Kronón, aki végül remeteként, majd az evangélium hű hirdetőjeként vezekli le bűneit. Miklós pártfogásának köszönhetően menekül meg a tengerbe esett gyermek, és térnek jó útra a kalmárt megkárosító rablók. Végül drámai mese beszéli el a barbár uralkodó udvarában szolgáló keresztény ételkóstoló fiú, Adeodatus megpróbáltatásait, aki Szent Miklóshoz fohászkodva menekül meg életveszélyes helyzetéből.

A kötet ismeretterjesztő utószava rövid áttekintést ad arról, hogy myrai Szent Miklós püspök (Krisztus után 245 k. 342) méltóságteljes „ikonalakjához” a XIX. század folyamán hogyan kapcsolódott a nyolc rénszarvas, a kéményen való leereszkedés hagyománya, a sarkvidék és Lappföld, a manók és a krampuszok… A gyerekek mai Mikulás-képe az 1930-as évek elején „rögzült”, amikor a Coca-Cola reklámgrafikusa, Haddon Sundblom az ismert ábrázolások szintézisével megteremtette a „túlsúlyos, pirospozsgás, hófehér szakállú, rövid bundát és buggyos nadrágot viselő, tömött zsákot cipelő öregember alakját”.

A legendáriumot Sinkó Veronika kódexvilágot idéző, a miniatúrák aprólékosságával megfogalmazott nagyszerű illusztrációi gazdagítják.

(Kindelmann Győző: Szent Miklós legendája. Szent István Társulat, 2011)


 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .