Mielőtt eljön az a nap

 

Elijah atyát magához rendeli a pápa. Bár az idősödő szerzetes nem szívesen hagyja el Kármel-hegyi kolostorát, engedelmeskedik. Meglepetésére egy olyan ügyben kéri segítségét a Vatikán, melynek kimenetele nem csupán az egyház, hanem az egész emberiség jövendő sorsát is meg fogja határozni. A katolikus egyházat mindenfelől – kívülről és belülről is – támadják. A világban eluralkodott a gonosz. Ráadásul fellépett valaki – az emberek egyszerűen csak elnöknek szólítják –, akitől mindenki az egyetemes problémák megoldását várja. E sokak által csodált politikus nagyszerűnek tűnő látomással áll elő: egységbe kell fogni a világ összes nemzetét. Neki is áll terve megvalósításának. A jó szándék azonban álca, célja valójában valami egészen más. A szentatya és szűkebb köre arra kéri a sok szenvedést megélt szerzetest, férkőzzön az elnök közelébe, és próbálja meg rávenni, álljon át Isten oldalára.

Ha valaki azt várná, hogy az általános kataklizma részletes és szemléletes leírásával fog találkozni a könyv lapjain, az csalódni fog. Bár a szerző leírja az apokalipszis eljövetelének általa elképzelt eseményeit, szakít időt arra is, hogy néhány teológiai, etikai és történelmi kérdést körüljárjon, de láthatóan ennél is fontosabb számára Elijah atya önmagával és az istenellenes erőkkel folytatott küzdelme. A szerzetes személyén keresztül szeretné bemutatni, miként is kellene helytállnunk akkor, amikor közeleg a „nap és az óra”.

Nem tudom, hogyan fognak lejátszódni a végső idők eseményei. De megtörténhetnek akár így is.

(Michael D. O’Brien: Az apokalipszis árnyékában. Szent István Társulat, 2012)

(A könyv kapható az Új Ember könyvesboltjaiban.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .