Mesék az elfogadásról

Nevéhez számtalan gyermekkönyv fűződik, történeteit maga illusztrálja. Verseit több zenekar is megzenésítette. Bogyó és Babóca sorozatából rajzfilm is készült, mely az első magyar animációs mesesorozat a rendszerváltás óta. Pályája kezdetétől fogva aktívan foglalkozik speciális szükségletű vagy súlyos betegségben szenvedő gyermekekkel. Könyvei sokféle nehézséggel küzdő gyermeknek hoztak már örömöt. Művei több nyelven megjelentek, meséinek egy része Braille-nyom – tatásban és jelnyelven is elérhető.


Új mesekönyvében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által is vallott elveket fogalmazta meg a gyerekek nyelvén. A fogyatékkal élők nem várnak mást a környezetüktől, mint őszinte kapcsolatokat, természetességet, elfogadást. Méltóságot, és helyet a közösségben. A mindennapok során azonban láthatatlan falak zárják el őket a többségtől, bizonyos értelemben ők is kirekesztettek. Elfogadásuk elősegítése a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyik küldetése.

Az Őrangyal című kötet speciális igényű gyerekek mindennapjairól szól, s az ő útjukon keresztül az elfogadásról, az együttélésről – írta saját könyvéről az írónő. – Ugyanolyan indíttatásból, ugyanolyan szeretettel írtam ezt a könyvet, mint az eddigi meséimet, az Anna, Peti és Gergő sorozatot, Bogyó és Babóca történeteit vagy a verseimet. Három fő gondolat motoszkált bennem, amelyeket szerettem volna ezzel a kötettel átadni. Az egyik, hogy mindenki ügyes valamiben. A mesében szereplő vak kislány például mindig a legügyesebb a szembekötősdiben, mert a hallása érzékenyebb látó társaiénál. A másik fő gondolat az volt, hogy néha nagyon hasznos beleképzelnünk magunkat társaink helyébe. Az egyik mesében néhány barát önként úgy dönt, hogy az iskolai táncot kerekes székben ülve táncolja majd el, csupán azért, hogy mozgásában korlátozott társukkal közösséget vállaljanak. A harmadik pedig a szeretet. Azok a gyerekek, akik valamilyen speciális nehézséggel küzdenek, legtöbbször nem sajnálatra vágynak, hanem szeretetre, elfogadásra, természetes és azonos bánásmódra.”

(Az Őrangyal. Mesék az elfogadásról című könyv kapható az Új Ember könyvesboltjában. A kötet megvásárlói a Magyar Máltai Szeretetszolgálat programjait támogatják.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .