Megújult a Kolping-iskola kápolnája

A rendszerváltás után a kerületben feléledt az igény az egyházi nevelés iránt, ez hozta létre a XIII. kerületi Keresztény Iskoláért Egyesületet. 1996-ban a civil kezdeményezés az Esztergom-budapesti főegyházmegye segítségével megalapította a Tamás Apostol Katolikus Általános Iskolát. Az iskola 2000-ben költözött át a Huba utcába, az egykori Salvator Intézetbe. Ekkor vette át az iskola lelkigondozását az Árpád-házi Szent Margit-plébánia. Időközben az oktatási intézmény gimnáziumi tagozattal bővült. A lelkipásztori szolgálatot továbbra is a Lehel téri plébánia papsága látja el.

Erdő Péter az ünnepi szentmise homíliájában az iskola névadójára emlékezve kiemelte: „Kolping Adolf arra nevelte az iparos fiatalokat, hogy lelkiismeretesen, becsülettel éljék életüket, és így végezzék munkájukat. Az öntudatos keresztény élet mindig nehéz, de mindig lehetséges is. Isten ugyanis nem kíván lehetetlent tőlünk, hanem kegyelmet is ad akaratának teljesítéséhez.” Az oltárkőben elhelyezett Boldog Meszlényi Zoltán püspök ereklyéjére utalva a főpásztor beszédének végén azt kérte, hogy „a vértanú püspök járjon közben ennek az iskolának minden tanáráért, dolgozójáért és diákjáért”.

Az ünnep keretében az iskola hatodik osztályos tanulói színdarabot adtak elő az iskola névadójának, Adolph Kolping német katolikus pap (1813-1865), a Kolping Szövetség alapítójának életéről.

KI  

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .