Megáldották a rákoskerti Szent XXIII. János-kápolnát

Fotó: Merényi Zita

 

Rákoskerten a városrész 1933-as alapítása óta igény mutatkozott katolikus templom építésére, ám a kijelölt telket a szocializmus évtizedeiben más célra használták. A templom megépítésének újabb tervét 2013-ban karolta fel az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, s ehhez a Zrínyi utca 269. szám alatti telket kapta tartós használatra Rákosmente önkormányzatától.
A nemcsak misézőhelyként, hanem közösségi házként és urnatemetőként is funkcionáló Szent XXIII. János-kápolnát Major György tervezte. Az épület alapkövét tavaly május 1-jén helyezte el Snell György esztergom-budapesti segédpüspök. A templom sajátossága a központi helyiségben található mozgatható fal, amelynek segítségével elválasztható egymástól a szentély és a közösségi tér. „Főként a családokat és a fiatalokat szeretnénk megszólítani: a válaszfal segítségével a közösségi tér akár nagyobb zajjal járó családi és ifjúsági programok, például asztalitenisz-verseny helyszíneként is szolgálhat” – mondta Szőke Lajos rákoscsaba-újtelepi plébános. A szentély, mivel külön bejárata is van, állandó szentségimádásra alkalmas szentségi kápolnaként szolgálhat, így segítve a környék lakóit a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülésben.
A szentmisén Erdő Péter bíborossal koncelebrált Galambossy Endre rákoscsabai plébános, kerületi helyettes esperes és Szőke Lajos rákoscsaba-újtelepi plébános. A szentmise kezdetén, a köszöntőszavak elhangzása után következett az épület megáldása, majd a prédikációt követően a kápolna oltárának felszentelése.
Erdő Péter bíboros a szentmise utáni beszélgetés során elmondta, miért esett a választás Szent XXIII. János pápára. Ha egy egyházmegyében boldoggá avatás történik, illendő a soron következő templomot az új boldog tiszteletére szentelni: így épült templom Boldog ­Salkaházi Sára, illetve Boldog Meszlényi Zoltán püspök tiszteletére. Szent II. János Pál és Szent XXIII. János szentek és egyházfők, tiszteletük az egész világra kiterjed. A főegyházmegyében már van olyan kápolna, amely II. János Pál pápa nevét viseli. Elérkezett az ideje, hogy XXIII. János pápa is védőszentje legyen egy közösségnek – fogalmazott Erdő Péter bíboros.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .