Már csak egy év

Fotó: Ambrus Marcsi/NEK

 

A visszaszámlálást indító ünnepség a Szent István-bazilika harangjainak megszólalásával kezdődött, majd bevonult az a hetven országzászló, melyek a világegyház nemzetköziségét szimbolizálták. Michael August Blume SVD érsek, pápai nuncius köszöntőjében felidézte az 1938-as budapesti kongresszust, amelyen Eugenio Pacelli bíboros, a későbbi XII. Piusz pápa is részt vett pápai legátusként. Azon a rendezvényen ott volt Mindszenty József akkori zalaegerszegi plébános is, aki a tragikus évek során az Eucharisztiába vetett hitéről is tanúságot tett. Bár nem ismerjük a jövőt, azt tudjuk, Urunk, Jézus Krisztus megígérte, hogy mindig velünk marad. Az Eucharisztia különleges szentsége az ő örökkévaló, hűséges jelenlétének – mondta az apostoli nuncius, és közös elmélkedésre hívott mindenkit. Arra buzdított, hogy együtt gondolkodjunk az eucharisztikus kongresszus küldetéséről. „Magyarországnak szerepe, feladata van Európa újraevangelizálásában. Tanúságot kell tennünk a keresztény szeretet és az Eucharisztia bensőséges kapcsolatáról” – zárta köszöntőjét Michael August Blume.
Mohos Gábor püspök, a NEK Titkárság vezetője felszólalásában arra emlékeztetett, hogy az eucharisztikus kongresszus olyan ünnepsorozat lesz, melyen tulajdonképpen magát az életet ünnepeljük; azt az életet, melyet Istentől kaptunk. Az eseménysorozattal Jézust is ünnepeljük, aki megújítja életünket, és aki az Eucharisztiában táplálja ezt a megújulást.
Köszöntőjében Erdő Péter bíboros azt emelte ki, hogy a kongresszus szót ebben az esetben eredeti, összejövetel értelmében kell felfognunk. Az eucharisztikus kongresszuson sokan összejövünk azért, hogy „kifejezzük hitünket, örömünket és szeretetünket”. Jézus Krisztus azt mondta, aki „megvall engem az emberek előtt, én is megvallom Atyám előtt, aki a mennyekben van” (Mt 10,32). Az Oltáriszentségben Isten különleges közösséget vállalt az emberrel. Ez azt is jelenti, hogy nem vagyunk kidobva a létbe, Istennek szándéka és terve van velünk. Ez a kongresszus nemzetközi lesz, ezt jelképezik a két oldalon felsorakozott zászlók. Az eu­charisztikus kongresszus mottója: „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87,7). Ez annak a zsoltárnak a végén található, amely arra utal, hogy minden nép testvére a másiknak. Mi, magyarok is mutassuk meg az értékeinket. Készüljünk az eucharisztikus kongresszusra imádsággal, önkéntes munkával, és természetesen szentségimádással is. „Adja Isten, hogy mindannyiunk számára megerősödés, öröm és tanúságtétel forrása legyen ez az esztendő, és maga az eucharisztikus kongresszus is” – kívánta végül Erdő Péter.
Ezután a bíboros, Michael August Blume, Mohos Gábor, valamint Snell György leleplezte azt a visszaszámláló emlékpontot, amely mutatja, mennyi idő van még hátra az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kezdetéig.
Az ünnepségen közreműködött Süveges Gergő műsorvezető, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola énekkara Sapszon Ferenc karnagy vezetésével, valamint a Debreceni Hajdú Táncegyüttes Tiszai Zsuzsa vezetésével. Az együttes magyarországi és Kárpát-medencei táncokat adott elő. Gyerekfellépőik közül többen a 2020. szeptember 13-i nyitó szentmisén, a Puskás Ferenc Stadionban lesznek elsőáldozók.
Szeptember 13-án a regisztráció is elkezdődött a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .