Magyar könyvesbolt Pozsonyban

 

A múlt század kilencvenes éveinek elején még több mint kétszáz olyan hely volt Szlovákiában, ahol magyar könyveket lehetett vásárolni. Ez a szám évről évre csökkent, jelenleg mintegy húsz-huszonöt üzletben árusítanak magyar nyelvű könyveket. Mivel a pozsonyi magyar intézet nem folytathat gazdasági tevékenységet, ezért Szlovákia legnagyobb – egyébként magyar kézben lévő – könyvforgalmazó hálózatával, a Panta Rheivel kötöttek megállapodást. Kezdetben az ő kínálatukat fogják árusítani, a későbbiekben pedig fokozatosan bővítik a választékot a szlovákiai magyar könyvkiadók könyveivel, illetve azoknak az íróknak a kiadványaival, akik az intézet vendégei lesznek. Az üzletet Hodossy Gyula, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának (SZMÍT) elnöke és Kollai István, a pozsonyi magyar intézet igazgatója nyitotta meg.

A hajdan többségében magyarok és németek lakta Pozsonyban ma a lakosságnak sajnos csupán 3,8 százaléka magyar. Amost megnyílt könyvüzlet jó szolgálatot tesz majd annak érdekében, hogy a határon túl élő honfitársaink megőrizhessék anyanyelvüket abban a városban, ahol egy időben magyar királyokat koronáztak, és a Szent Koronát őrizték.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .