Liturgia: Az egyházi év (Præorator 4.)

Ezek rendje megújult, egyrészt elmaradtak olyan napok (például hetvenedvasárnap) vagy imák, amelyeket a jelenlegi liturgiában nem használunk. Ugyanakkor bővült azokkal a szertartásokkal, amelyekkel a plébániai használatban egyes időszakok, ünnepek során találkozhatunk. Több helyen utal a könyv a világi lelkipásztori kisegítőre, vagy külön imaformulát ad az ő használatára, vagy pedig jelzi, mit végezhet és mit nem.Advent a koszorú megáldásával és a gyertyagyújtással kezdődik, megjelölve az Éneklő Egyház népénektár megfelelő énekeit. A karácsony meghirdetése a Martyrologium Romanum szertartáskönyvből való, öröm, hogy idekerült, hiszen az inkább naptárszerkesztési segédkönyv, itt viszont mindenki használni tudja. Eligazítást találunk a jászolba helyezésről, illetve a családok Szent Család vasárnapi megáldásáról. Az év végi hálaadás rítusa a hálaadó miséhez kapcsolva szerepel (a régi szertartáskönyv még önálló ájtatosságként hozta, azonban az esti mise elterjedésével már a legtöbb helyen nem így van), de találunk világi által vezethető, önálló igeliturgiát is.

A hamvazásnál tisztázódik, hogy nagyböjt első vasárnapján is adható, de csak pap által (kérdés, hogy mivel a püspök sincs külön jelölve, akkor a diakónus is ideértendő- e?). Ugyanígy részletes leírás található a Balázs-áldásról is.

A nagyböjti részben a keresztút után a nagycsütörtöki virrasztás liturgikus előírásait foglalja össze a Præorator, majd Jeremiás siralmai következnek, az Éneklő Egyházból átvéve. A húsvéti időben a „világosság útja” szerepel. Az évközi időben a terménybetakarítási hálaadás szertartása, egy szentírásvasárnapi ima, illetve rendelkezések találhatók a halottak estéjéről (ennek szertartása a gyászmise olvasmányoskönyvében van), valamint a tanévet kezdő és befejező imádkozásról. A Præorator ötödik fejezetének erénye, hogy érzékelteti az egyházi év súlypontjait, és világos előírásokat ad a miséket kiegészítő paraliturgiák végzésére. A gazdagabb paraliturgikus életû templomokban továbbra is haszonnal egészíthetők ki a litániák, szentségimádások a régi Præorator veretes imádságaival.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .