Lelki dialízis

A Santiago de Compostelába vezető, már a középkorban is ismert zarándokútra tavaly ősszel vállalkozó orvos képek százait készítette, s Kovács Tibor fotográfus jó szemű válogatásának köszönhetően mintegy félszáz került fel a paravánokra. A nyolcszáz kilométeres gyaloglás nemcsak fizikai megpróbáltatások sorát tartogatta, hanem egy „felfelé hallgatózó” lelki utazás élményeit is kínálta. A lélek rezdüléseiről viszont szóban is meglehetősen nehéz mesélni, nemhogy fényképeken. Rákász István mégis megpróbálta a lehetetlent, s úgy tárta fel a zarándokút kimerevített pillanatait, hogy közben az égi világba vezetve kalauzolja a látogatót.


A zarándokút – amelynek a fésűskagyló a jelvénye – belső utazásra hív mindannyiunkat, s Isten teremtett világának szépségére, az elcsendesedés erejére, a belső béke megteremtésére irányítja a figyelmet. Az épített és a természeti környezet harmóniájára vagy éppen diszharmóniájára fókuszálva, az istenkereső ember és az emberkereső Isten párbeszédére ébresztve szívet és tekintetet. S mindezt úgy, hogy közben nem válik szét szent és profán. Mert a fáradt vándor is vágyakozik egy forró levesre s egy pohár borra, és kell, hogy megszáradjon valahol a zokni, a póló s az út porát őrző bakancs, edzőcipő.

A Rákász-fotók kápolnák, templomok misztikus fényébe is elvezetnek bennünket, s gondolatban szinte a szemlélő is elidőz az út menti kereszt mellett, hogy fohászkodjon az égiekhez, mint ahogy az apró táblák között is megpróbálja megkeresni a honfitársai által elhelyezett magyar feliratot.

A régóta kedvelt és sznobok által is felfedezett zarándokútról számos könyv született, ám Rákász doktor is szeretné gazdagítani „Az út” irodalmát, karakteresen igazolva Tolvaly Ferenc igazát: „Egész életünkben úgy teszünk, mintha egyedülállóak és kiválasztottak volnánk. Nem vesszük észre, hogy kicserélhetőek és szánalmasan véletlenszerű lények vagyunk. Az úton, ha elszántak vagyunk, rátalálhatunk arra, ami minket valóban egyedivé és helyettesíthetetlenné tesz.”
Rákász István június végéig látogatható kiállításának megnyitóján Juhász Tibor kormánymegbízott mondott köszöntőt, a fotókat Moizs Mariann, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Az alkotások egyébként megvásárolhatók, a bevétel az ifj. Matolcsy Gusztáv Alapítvány számláját gazdagítja, amely minden évben egy kiemelkedően tehetséges táncsicsos diákot jutalmaz. Olyan gimnazistát, mint amilyen az alapítvány korán elhunyt névadója volt.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .