Közösségfejlesztés Miskolcon

– Avas-dél mindössze harmincéves, máig befejezetlen lakótelep. Társadalmi rétegződés szempontjából rendkívül heterogén összetételű az itteni lakosság. Az arányokat tekintve többségben vannak a szegény sorban élők, a munkanélküliek. Az emberek végletesen elszigetelt, atomizált életet élnek, ugyanakkor rengeteg az együttélési probléma. Mindezekkel együtt rendszeres felméréseink alapján egyértelműen látszik, hogy a helyiek várják, igénylik a közösségi programokat, amelyek élhetőbbé tehetik a mindennapjaikat. A közösségfejlesztés alapja, hogy a tenni tudók és akarók maguk is vegyenek részt a változások előmozdításában. Fontos a külső segítség, de az a cél, hogy egyre több itt élőt is bevonjunk ebbe a feladatba – hangsúlyozta Sélley Andrea, a renddel elsősorban igényfelmérő kutatások terén együttműködő Dialóg Egyesület vezető munkatársa.

Forrai Tamás SJ, a rend provinciálisa úgy fogalmazott: az ismétlődő felmérések eredményei megerősítették azt a felismerést, hogy Avas-dél kiemelt missziós terület, ahol szerteágazó kezdeményezésekkel, apróbb-nagyobb lépésekben minden lehetőséget meg kell ragadni az emberek megszólítására, a közösségi életérzés erősítésére.


– A jövőben új, magasabb szintre emeljük a rend és a gimnázium, illetve a helyi egyházi közösségek összefogását, hogy minél több avasi lakossal párbeszédet folytathassunk, bevonva őket a közösségépítésbe. Mivel a testmozgás, elsősorban a labdajátékok kiváló alkalmat teremtenek élmény gazdag programokra, célunk egy sportklub megalapítása, hogy ezzel kialakíthassuk a rendszeres tevékenység, a klubélet kereteit. Tovább kívánjuk erősíteni gimnáziumunkban a magas színvonalon, jó feltételek között működő művészeti oktatást, oly módon, hogy a felnőtt korosztályok tagjainak is teret nyithassunk az önképzésre, a bennük munkáló kreativitás kibontakoztatására, gondolok itt műkedvelő képzőművészeti foglalkozásokra, énekes és táncos csoportok életre hívására. A városrész élhetőbbé tételének fontos pillére az ökológia is: az utóbbi években jelentősen nőtt a rendezett zöldterületek nagysága, most pedig elindítunk egy programot, amelynek keretében egy-egy lakótömbnek előkészített területeket ajánlunk fel, hogy közösségi gyümölcsöskertekként hasznosíthassák és maguk gondozhassák azokat. További újdonság, hogy egy pályázatnak köszönhetően több épületben önkéntesek költözhetnek egy-egy, korábban üresen álló lakásba. Feladatuk az lesz, hogy kovászaivá váljanak az adott lakóközösség összefogásának, és kezdeményezzék, illetve segítsék a közös célok megvalósítását – sorolta a Közös- Tér elnevezésű program újabb lépéseit Forrai Tamás atya.

Az Avas-dél közösségfejlesztési program kiteljesedését egy új, többfunkciós csarnok felépítése jelentheti majd: a tervek elkészültek, az engedélyeztetési eljárás, illetve a forráskeresés is elindult. – A multifunkcionális épületegyüttes központi része egy nemzetközi szintű mérkőzések megrendezésére is alkalmas sportcsarnok lesz, amely koncerteknek és egyéb nagyszabású kulturális programoknak is helyet adhat majd. Olyan terek is lesznek itt, amelyek méltó otthont teremthetnek a különböző civil és művészeti közösségek találkozóinak – mondta Szabó Zsolt tervező, a Közös-Tér program ügyvezetője.

Zárszóként Forrai Tamás hangsúlyozta: a keresztény hit tud kegyelmi időszakokról, amikor összeérnek különböző célok, amelyek révén megszülethet valami jó dolog. Véleménye szerint Avas-dél most ilyen időszak küszöbén áll, hiszen javában tart a városrészt is nagyban érintő városrehabilitáció, új szakaszába ért a Közös-Tér program, illetve a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Református Missziói Központ ugyancsak megveti itt a lábát, segítve a közösséget. Hozzátette: reményeik szerint néhány éven belül a mostaninál sokkal jobb lehet majd az élet a ma még hátrányos helyzetű lakó negyedben.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .