Közös idő

Sok családnak sikerül egy időre teljesen kikapcsolni az „időzabálókat”: a tévét, a playstationt, a számítógépet. (Nagyon fontos újra hangsúlyozni, hogy ne, illetve minél később legyen a gyermekek szobájában tévé vagy számítógép!) Az így felszabaduló órák sok remek ötlettel, elfoglaltsággal, játékkal tölthetők meg.

 

A szülőknek mindenekelőtt akkor kell időt, figyelmet fordítaniuk gyerekeikre, amikor azoknak szükségük van rá. Például amikor a házi feladat már megint különösen nehéz, vagy ha a bicikli felmondta a szolgálatot. A rítusok – például az elalvás előtti esti mese – ugyancsak nagyon fontosak a gyerekek számára. Igaz, hogy sokszor időigényesek, de ez a ráfordítás akkor és később is sokszorosan megtérül.

Ugyanakkor ne legyen lelkifurdalásuk azoknak a szülőknek, akik munkahelyi kötelezettségeik miatt kevesebb időt tölthetnek a családjukkal. Határozzák el, hogy a rendelkezésre álló órákat értelmesen és közösen fogják eltölteni. Tervezzék meg a közös hétköznapi és hétvégi időt, lehetőleg együtt. A szülőknek is jólesik, ha tudják, hogy gyermekeik vágynak a velük töltött időre. Ennél nagyobb ajándékot adhatunk-e egymásnak?

a szerző a Magyar Máltai Szeretetszolgálat,

Fogadó Pszichoszociális Szolgálat munkatársa

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .