Köznevelési intézmények lelkinapja Kiskunmajsán

Fotó: Koprivanacz Kristóf

 

A főpásztor beszédében kitért arra, hogy a katolikus oktatás-nevelés hosszú múltra tekint vissza. A reformáció emlékévében két, reformáció korabeli idézet köré fűzte gondolatait.
A reformáció szellemi előfutárának tartott Rotterdami Erasmus életművéből Bábel Balázs azt a gondolatot emelte ki, hogy a nevelésen túl fontos a tudomány és a gyakorlat megtartása is. A tudomány az igazság szenvedélyes keresésével vezet el Istenhez, míg a gyakorlat a nevelés fő alappillére lesz. A szó ugyanis elszáll, de a példa örök. Az ember évek múltán általában nem emlékszik a tanárai szavaira, de a tetteikre igen. Az iskolaévek alatt elvégzett feladatok, a tárgyalt témák sem maradnak meg hosszú távon, de a tudomány és a gyakorlás segít abban, hogy akár évtizedekkel később is újra aktuálissá tehessük azt, amit egykor jól megtanultunk. A nevelés gyümölcseit talán nem tudjuk azonnal leszüretelni, de bizton remélhetjük, hogy Isten kegyelméből az elültetett mag beérik egyszer.
A másik fő gondolatát az érsek Szent Angélától, az orsolyita rend alapítójától vette. Szent Angéla arra hívta meg a nevelőket, hogy tanítványaik egész személyiségét és kapcsolatrendszerét vegyék figyelembe, miközben segítik őket. Bábel Balázs arra buzdította a nevelőket, hogy igyekezzenek minél jobban vigyázni diákjaikra, és merjék megismerni a környezetüket, a családjukat, a barátaikat is. A szentmisén a kiskunhalasi pedagógusok énekkara közreműködött Kovács Mihály vezetésével.
A liturgia után reggeli várta a közel ötszáz résztvevőt a Konecsni György Kulturális Központban. Ezt követően Kerpits Miklós, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága elnökének köszöntésével folytatódott a program, majd Tóthné Kovács Zsuzsanna igazgatónő röviden bemutatta a huszonöt éve újraindult és szépen gyarapodó Szent Gellért Katolikus Óvoda és Általános Iskolát. Ezután a diákok énekes-verses műsora következett.
A lelkinap előadója Novák István atya, a Jászberényi Nagyboldogasszony Katolikus Óvoda, Kéttannyelvű Általános Iskola, Középiskola és Kollégium főigazgatója volt.

 

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .