Közéleti személyek várakozásai a 2010-es évtől − Nagy levegőt venni…

Blanckenstein Miklós, az esztergomi szeminárium rektora

Szemináriumi rektorként azt várom, hogy a nálunk tanuló fiatalok számára világos legyen az Úr hívása, és komolyan készüljenek jövendő papságukra. Másik területem: a pasztorális helynökség az esztergom-budapesti főegyházmegyében. A bíboros úr a pasztorális tanács ülésén bejelentette, hogy vizitációt indít. Izgalmas feladat az egyházmegye helyzetének felmérése, illetve annak kigondolása, hogy milyen projektekkel, programokkal lehet a lelkipásztori életet segíteni. A pasztorális szakterület referenseivel igyekszünk mindenben a bíboros úr rendelkezésére állni. Most készítünk egy olyan konkrét tervet, amely a referensek munkája szempontjából érdekesen kötődik plébániákhoz, mozgalmakhoz, közösségekhez. Ebben az évben is folytatódnak, bővülnek, gazdagodnak az egyházmegyében a missziós jellegű rendezvények. Idén is továbbvisszük többek között a Szakrális Hetet, szeretnénk még több plébániát rábírni arra, hogy csatlakozzanak a Nyitott Templomok Éjszakájához, de a zenei fesztiválok, szabadtéri rendezvények is „bejáratottnak” tekinthetők már.

Húsz éve volt a rendszerváltás, tizenöt éve az egyházmegyei zsinat. A kérdés, hogyan kell, hogyan tudunk a továbbiakban „nagy levegőt venni”… Ami a társadalmunkat illeti: mindenki feszülten várja, hogy – a szó minden értelmében – változás történjék az országban. Ez persze nem egyik pillanatról a másikra valósul meg, hanem sokak összekapaszkodásával. A magam részéről, mint mindig, tele vagyok optimizmussal, hiszen az adott kor adott lehetőségei közepette élhetünk a keresztény tanúságtétellel.

 

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .