Közelebb Isten orvosához

Nem mindennapi könyv jelent meg a Martinus Kiadónál Puskely Mária és Salacz Gábor fordításában és összeállításában. Boldog Batthyány-Strattmann László és családja naplórészleteit, visszaemlékezéseit veheti kezébe az olvasó egy kötetbe rendezve. A 2003-ban boldoggá avatott orvos életének jobb megismeréséhez vezet ez a könyv. Tőle csak egy rövid, egy hónap történéseit magában foglaló naplórészletet olvashatunk. A családtagjaitól viszont éveken át, folyamatosan leírt gondolatokat, eseményeket ismerhetünk meg. Megtalálhatjuk feleségének, Mária Terézia Corethnek vagy gyermekeinek: Lilinek, Ödönnek és Blankának a korabeli feljegyzéseit. És hogy teljesebb legyen a kép, a család több tagjának – Batthyány Erzsébetnek, Lilly Corethnek és Batthyány Lilinek – az emlékeit is fellelhetjük a kötet második részében.

 Boldog Batthyány-Strattmann László élete legalább két fontos tanulsággal szolgálhat a mai ember számára. Az egyház történetében mindeddig túlnyomórészt olyan embereket avattak szentté vagy boldoggá, akik szerzetesek vagy papok voltak. Batthyány igazi nagycsaládos édesapa volt. Az egyház üzenete világos: az életszentségre mindenki eljuthat, függetlenül hivatásától. A másik fontos szempont, hogy manapság az önzetlenségünknek is van „határa”. A tehetősebbek nagy felhajtással jótékonykodnak, de önmagukból nem sokat adnak. Batthyány vagyonát és önmagát is megosztotta a rászorulókkal.

Boldog Batthyány-Stattmann László valóban Istent és az embereket szolgálta. A család évének végén s a szent életű magyar nemes halálának nyolcvanadik évfordulóján e visszaemlékezések közelebb hozhatják mindannyiunkhoz ezt az igazán modern szentet.

(Dr. Batthyány családjának naplói, krónikái. Szombathely, 2011, Martinus Kiadó)

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .