Köszöntötték az üldözött keresztény egyetemistákat

Fotó: Lambert Attila

 

A szentmisén részt vett többek között Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita, Jusszef Kálil, a Magyarországi Kopt Ortodox Egyház főesperese, Emmanuel Ajdin, a Szír Ortodox Egyház lelkipásztora, valamint a konstantinápolyi patriar­chátus képviselői. A megnyitón jelen volt Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár, Heltai Péter, a Hungary Helps program utazó nagykövete. A magyar állam részéről Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitotta meg az ösztöndíjprogramot és köszöntötte az egyetemistákat.
Erdő Péter bíboros szentbeszédében a magyarországi kereszténység kezdeteiről beszélt a magyar állami ösztöndíjjal hazánkba érkezett fiataloknak. Ők budapesti, debreceni, miskolci és pécsi felsőoktatási intézményekben tanulnak majd két, illetve négy féléven át. A főpásztor elmondta, hogy Budapest északnyugati részén már Krisztus után 330-tól fogva létezett keresztény egyházmegye, amely a VI. századig állt fenn. Aquin­cum pusztulása megszakította az egyházi életet is. A
VIII. század végén Nagy Károly szervezte újjá a területet, a Salzburgi Egyházmegyéhez csatolva azt. Géza fejedelem és udvara 972-ben felvette a kereszténységet, s Géza fia, István, Magyar­ország első keresztény királya egyházmegyéket és kolostorokat alapított. Az ő tiszteletére épült ez a bazilika is – tájékoztatta a fiatalokat a főpásztor, és említést tett a Szent Jobbról, a bazilikában őrzött, nagy tiszteletben tartott ereklyéről.
A bíboros megemlítette azt is, hogy szeptember 29-e a Katolikus Egyházban a három főangyal ünnepe. Elmondta, Szent Mihályban nem csupán a mennyei seregek fejedelmét tiszteljük, hanem Izrael népe és a keresztények oltalmazóját is (Dán 12,1). Gábrielről azt tartja a hagyomány, hogy ő hozta el a koronát a pápától István királynak – ezért áll Gábriel szobra a Hősök terén, a millenniumi emlékmű oszlopának tetején. Gábrielben tiszteljük ugyanakkor Magyarország védőangyalát is.
Rafael főangyal pedig a távoli vidékek felé indulók őrangyala – emelte ki Erdő Péter. Az ő közbenjárását kérte, hogy segítse az itt tanuló külföldi fiatalok életét és tanulmányait. A bíboros arról is beszélt, hogy a magyar keresztények szeretettel fogadják a tanulmányaikat hazánkban megkezdő egyetemistákat. Várják őket közösségeikben, az Egyház pedig pasztorális téren is kész segíteni őket. A római katolikus hallgatók Hodász Andrást és Richard Baafit kereshetik lelkivezetési kérdéseikkel.
A szentmise záróáldása előtt a főpásztor elmondta, azért is nagy öröm, hogy itt vannak a fiatalok, mert szükségünk van arra, hogy kapcsolatba kerüljünk a világegyházzal. A kommunizmus idején elszigeteltségünk sokáig megakadályozta ezt Magyarországon. Fontos, hogy a mai nemzedék átélje: ugyan­ahhoz a keresztény családhoz tartozunk, egy a küldetésünk.
A szentmisét követően Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntötte a hetvenkét ösztöndíjas fiatalt, biztosítva őket a magyar állam és az egyházak támogatásáról. Elmondta, csodáljuk az üldözést szenvedő keresztény közösségeket, és „amennyire csak lehet, fel akarjuk erősíteni az üldözöttek hangját”.
A 2013-ban létrehozott Stipendium Hungaricum ösztöndíj keretében – melyhez az új program is csatlakozik – hatezer-hétszáz külföldi diák tanul Magyarországon, akiknek több mint a fele muszlim többségű országból származik, hasonlóan a most érkezettekhez – folytatta Balog Zoltán. Az ösztöndíj számukra lehetőséget kínál új barátságok kialakulására, hazájuknak pedig arra, hogy tudást importáljon a magyarországi egyetemeken tanító kiváló szakemberek munkája révén.
A miniszter beszéde után sorban kihívták a jelen lévő hallgatókat, és oklevelet nyújtottak át nekik annak alkalmából, hogy az ösztöndíjprogram résztvevőivé váltak. A többségükben Egyiptomból, Irakból, Szíriából, Libanonból, Nigériából és Izraelből érkező fiatalok többek között a Budapesti Műszaki és Gazdaság­tudományi Egyetemen, a Debreceni Egyetemen, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, a Miskolci Egyetemen, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen végzik majd mester­szakos tanulmányaikat.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .