Könyv keresztény gyökereinkről

 

 Az evangéliumi tanításról az

újpogány áramlatokkal szemben

E kérdések körében jártas szakembereket kért fel Osztie Zoltán, a KÉSZ elnöke, hogy tizenhét városban, száznál több előadáson fejtsék ki gondolataikat. Az előadók Magyarország történelmével és a vallásnak az évszázadok során betöltött szerepével foglalkoztak. A Keresztény gyökerek és a boldog magyar élet című, tíz nagy témakört feldolgozó programsorozaton azt igyekeztek vázolni, hogy mit köszönhet a magyar nemzet a kereszténységnek. Az előadások témái a magyar történelem fontos fejezeteihez igazodtak, a honfoglalást megelőző időktől az Árpád-koron át napjainkig. Az előadók bemutatták a Kárpát-medence kora középkori kereszténységének bizonyítékait, a Szent István-i örökséget és a magyarok Mária-tiszteletét. Az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok történetéről is tartottak előadást, szóltak a mai magyar társadalom előtt álló feladatokról, az ország erkölcsi és gazdasági újjáépítéséről, valamint a hagyománytisztelet és a liberalizmus között fennálló ellentétekről.

Az előadások anyagából könyv készült, amelyet a bíboros mutatott be december 15-én, Budapesten, a Szent Kinga Otthonban. A főpásztor a szerzők és a hallgatóság előtt a kereszténység és a különböző népek ősi, pogány szokásainak találkozásáról beszélt. Mint mondta, a kereszténység sok mindent átvett az eredeti kultúrából, használta és sokszor ma is használja annak hagyományait, formanyelvét, szimbólumrendszerét, és egyidejűleg átadta a keresztény hit lényegét is. Egyfajta szintézis jött létre a népek öröksége és a keresztény vallás között, amelyre minden mai európai nemzeti kultúra épül. Példaként említette az egykori, ősi pogány kultúrához is kötődő karácsonyi ünnepkört. Több nép ünnepelte a fény, a Nap győzelmét a sötétség fölött. Mivel a kereszténység nem ismeri Jézus születésének pontos dátumát, megtestesülését mint a kinyilatkoztatás teljességének eljövetelét az ősi pogány ünnephez kötve – amikor a fény győzedelmeskedik a sötét fölött – kezdték ünnepelni, és ünnepeljük ma is.

Az országjáráson elhangzott előadásokat szerkesztették kötetbe a KÉSZ munkatársai, hogy minél szélesebb körben fejtsék ki hatásukat az újpogány áramlatokkal szemben.

Fotó: Bókay László

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .