Kinyitható e-könyv

A digitális könyv a technika szemszögéből nézve természetesen lenyűgöző találmány. Az más kérdés, hogy nyomdászok, tördelők, szerkesztők, grafikusok, borítótervezők, könyvesbolti dolgozók ezrei mehetnek majd az utcára, ha nem lesz igény „rendes” könyvre. Talán egyedül az antikváriusok járnak majd jól. Ám még ez sem biztos.


De maradjunk is csak a „rendes könyv” kifejezésnél. Ugyanis megszületett a FlipBook, amely hidat ver a modern technika és a hagyomány között. Ugyanúgy ki lehet nyitni és be lehet csukni, mint a papírból készült kiadványokat, mivel kétoldalasnak álmodták meg tervezői. A készülék természetesen érintőképernyős, és akár egy hétig is bírja egyetlen feltöltéssel. Igaz, picit nehezebb, mint egyoldalas társai. A francia tervező, Fabrice Dubuy (képünkön) ötlete egyelőre csak koncepcióként létezik, de biztosan lesz rá kereslet.

Vagyis a hagyományos könyvszakmában érintettek nem lélegezhetnek föl. Sőt… Valószínűleg abban is bízhatunk, hogy csak idő kérdése, és feltalálják a papírillatú e-könyvet is. Ám azt hiszem, azoknak, akik nem „digitális bennszülöttek”, ezekből a könyvekből örökké hiányozni fog valami.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .