Keszthely, a vendégváró város

Keszthely pedig a legideálisabb választás, mert rengeteg mindent kínál azon túl is, hogy a Balaton partján van. – Úgy éreztük, mintha a keszthelyiek egyenesen megtisztelve éreznék magukat, hogy hozzájuk látogattunk, náluk szálltunk meg – mondja a nővérem. – Az árak is mérsékeltebbek voltak, mint más balatoni településeken, és a helyiek kedvessége, a készséges kiszolgálás is újra meg újra meglepett. Kivételesen gazdag az éttermi kínálat, sok a kellemes kerthelyiség. Több strand közül lehet választani: van csúszdás, pörgős, csupa élet, és csendesebb, ejtőzésre alkalmasabb is, A LIBÁS (képünkön). Mi ezt kedveltük inkább. És hát persze ott a kastély, amely az egész város képét, hangulatát meghatározza, és nyaranként mindig színházi előadások vannak a kertjében.
A Keszthelyi Nyári Játékok idén ráadásul kibővül: a szokásos színielőadásokon túl – könnyed vígjátékok a Centrál Színház szervezésében nagy nevek: Básti Juli, Borbás Gabi, Pokorny Lia, Nagy-Kálózy Eszter, Haumann Péter, Kern András, Magyar Attila, Rudolf Péter és Scherer Péter közreműködésével – egy grúz táncegyüttes (július 16-án) és az Experi-Dance előadásainak is helyet ad (július 28-án és 29-én).

 

További újdonság – bár az időzítése nem feltétlenül volt ideális a sokszor forró nyári napokra –, hogy a kastély százharminc éves PÁLMAHÁZA (képünkön) júniustól megnyitotta kapuit, méghozzá először azóta, hogy megépítették. Előtte parkot alakítottak ki különleges növényekkel betelepített sziklakerttel, és egy tavat is létesítettek, amelynek színén tavi rózsák úsznak. A pálmaházban több mint négyszázféle hibiszkusz-hibridet és csaknem negyvenféle frangipánt tekinthetünk meg. A sokféle trópusi növény közül egyik-másik mindig virágzik, csalódás kizárva. Ők egyenesen kedvelik a hőséget, a látogatás rövid idejére pedig mi is kibírjuk, a látvány bizonyára feledteti majd kissé.

Aki még az eddigiek ismeretében is habozik, hogy Keszthelyre látogasson-e, azt bizonyára meggyőzi majd, amit a főtér és a történelmi városrész felújításáról írunk. Jóval többről is volt-van szó, mint felújításról: tulajdonképpen visszaadták a fantasztikus belvárost a pihenni, sétálni, beszélgetni, nézelődni, kerthelyiségekben üldögélni akaró járókelőknek, turistáknak. Sok új fát ültettek, hatvan új padot helyeztek ki, felújították a Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplom harangtornyát, többlépcsős szökőkutat, a Várkertben parkot, tavacskát, játszóteret alakítottak ki. Az 1770-ben felállított SZENTHÁROMSÁG-SZOBOR (képünkön) pedig restaurálást követően visszakerült eredeti helyére. A felújítási munkák során késő római kori és középkori épületmaradványok kerültek elő: ezeket részben visszaépítették, bemutathatóvá tették.

Az új belvárost a Miénk itt a tér! elnevezésű avatóünnepséggel és fesztivállal július 13–15-én vehetik birtokba a lakosok. Július 14-én, szombaton 18 órakor Bencze András evangélikus püspökhelyettes, Steinbach József református püspök és Márfi Gyula érsek közösen megáldja a Szentháromság-szobrot, majd 18.45-től az új templomtorony megszentelése következik.

Programok Keszthelyen

KESZTHELYI NYÁRI JÁTÉKOK
Július 6–augusztus 19.

MIÉNK ITT A TÉR! FESZTIVÁL
Július 13–15.

MOZART-NAPOK
Augusztus 12–18.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .