„Képzeld el…”

John Lennon, az egykori beatle, énekes, zenész és dalszövegíró október 9-én lenne hetvenéves. Az ötvenes évek végén alakította meg első saját zenekarát, a The Quaryment-t, amelynek nevét Paul McCartney és George Harrison csatlakozása után The Silver Beetlesre, majd The Beatlesre változtatták. Az együttes Ringo Starr bekerülésével vált teljessé.

Az 1963-as év hozta meg számukra az átütő sikert és a világhírnevet. Óriási rajongótáboruk mellé dühödt ellenségeket is szereztek, főként a „szakmából”. Frank Sinatra faragatlannak és zeneietlennek minősítette dalaikat, Elvis Presley trónját féltve szintén nem rajongott értük. 1965-ben a Brit Birodalom Rendjének Tagja Érdemrend ötödik osztályával tüntették ki őket, ami nagy vihart kavart.

Lennon pedig óriási botrányt okozott, amikor ezt mondta a London Evening Standard újságírónőjének: „A kereszténység el fog tűnni. Már most népszerűbbek vagyunk, mint Jézus. Jézussal nincs is semmi baj, de a követői ostobák és közönségesek. Ők csavarják ki a dolgokat úgy, hogy az számomra tönkreteszi az egészet.” Tiltakozásul rádióállomások százai nem játszották a Beatles-dalokat, albumaikat pedig sok helyen elégették. A Vatikán is tiltakozott. Lennon bocsánatot kért: „Nem vagyok Krisztus-ellenes, sem vallásellenes. Csak tényeket közöltem, amelyek leginkább Angliára igazak. Nem mondom, hogy jobbak vagy nagyszerűbbek vagyunk, mint Jézus, nem is hasonlítom magunkat hozzá.” A Vatikán elfogadta a bocsánatkérést.

A zenekar 1970-ben oszlott fel. Még abban az évben elindult Lennon szólókarrierje, amelynek legsikeresebb albuma az 1971-ben megjelent Imagine lett. A címadó szám a világbéke himnuszává vált. (A Beatlesben dalszövegíróként sok esetben őt tartották tehetségesebbnek, míg zeneszerzésben McCartneyt. Ezzel – igaz, nem örült neki – Lennon is tisztában volt. Az Imagine-t viszont nem elsősorban a szövege miatt szeretjük.)

Saját és McCartneyval közös szerzeményei között is számos örök érvényű dal van. Ám az is igaz, hogy a mai fiatal generáció számára már egyik sem cseng túl ismerősen. A Lennon-féle népszerűségi versenyben, úgy tűnik, újra Jézus vezet. És még az is lehet, hogy a Let it be-t dúdolja.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .