Képi igénnyel készült textilek

Ebben az évben ráadásul olyan személy a díjazott, aki Fekete Borbála legszűkebb kollegiális-baráti köréhez tartozott, az ő generációs társa és számos nyári képzőművész-gyerektáborban kollégája is volt. Kettejüket tehát nagyon sok minden köti össze, többek között a szakrális témák, templomok és bibliai látomások megörökítése. Képeinken a neves textilművésznő két, e tárgykörbe tartozó művét mutatjuk be, egy templomi öltözéket (akár nagy ünnepek, például a pünkösd lelkésznői öltözékeként is el tudnám képzelni, ha a református egyház hagyományos, egyébként nagyon szép, méltóságteljes és ünnepélyes fekete palástjának viselése alól „pásztorlányaink-pásztorasszonyaink” olykor felmentést kapnának) s a nézőket az édenkertbe szólító falikárpitot. Ez még egyértelműen a bűnbeesés előtti állapot, kígyó sehol, csak szépséges fák és madarak gyönyörködtetik a szemet.


Madarász Kathy Margit legújabb elismerését a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesülete e szavakkal indokolta: „Alkotói munkájára egyedi tervezésű ruhakölteményei és a hozzájuk tartozó kiegészítők éppúgy jellemzők, mint a képigénnyel készült textilek… Több hazai és nemzetközi díjjal rendelkezik, többek között a (már említett) országos jelentőségű Ferenczy Noémi-díjjal és a Debrecen városa által adományozott Csokonai-díjjal.” Egy bizonyos: Csokonai Vitéz Mihályunk, a „források, zöld fák” poétája nagy gyönyörűséggel szemlélné Margit asszony munkáit, talán még verset is írna tiszteletükre. Annak pedig mi, a XXI. század szépre és humánumra éhes emberei külön is szívből örülhetünk, hogy a hajdúszoboszlói Fekete Bori Alapítvány évről évre országos, sőt nemzetközi példát ad kollegialitásból, a mások művészetének, tehetségének örülni tudásból, egy alapvetően irigységre és vetélkedésekre kihegyezett, kíméletlen korban. Végül pedig elismerés illeti Kovács Ferencet, a Hotel Atlantis igazgatóját, hogy szállodájában szárnya alá vette ezt a nemes vállalkozást, ezt a kétely nélkül nonprofit célzatú alapítványt, s a díjkiosztó ünnepségek mellett a díjazottak kiállításainak is otthont ad.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .