Kelet világossága

E zene a szépségen túl nekünk, magyaroknak mást is jelent. Bár népünk a latin rítusú kereszténységet vette fel, államalapításunk óta át- meg átszőtte történelmünket Bizánc hatása és a vele való kapcsolat. A bizánci császárnék közül három Árpád-házi királylány volt. Szent Koronánkban mintegy összefonódik, összekapaszkodik a keleti és a nyugati egyház, hiszen egy latin és egy bizánci részből áll. És természetesen nemcsak a múlt hordozza kultúránk, történelmünk és egyházunk keleti kincseit, hanem a jelen is: a magyarországi katolikus egyház elképzelhetetlen a görögkatolikus hívek jelenléte és mélységes gazdagságot hordozó bizánci rítusa nélkül.

A Szent Efrém Férfikar, amely elsősorban a bizánci zene mellett kötelezte el magát, 2012-ben ünnepli megalakulásának tizedik évfordulóját. A kórus öt éve vált igazán ismertté. A Bubnó Tamás vezette, nemzetközileg is elismert kórus hazánkban egyedül képviseli a tőlük hallható ősi vokális műfajt. A jövő esztendő azonban nemcsak a Szent Efrém Férfikar életében jelent kerek évfordulót. 2012-ben a magyar ajkú görögkatolikusok ünnepségsorozattal adnak hálát a Hajdúdorogi egyházmegyéért, amelyet száz éve alapítottak. E két jubileum találkozásából gyönyörű koncertsorozatot álmodtak meg a szervezők, amelyet Orientale lumen, vagyis Kelet világossága névre kereszteltek. Az elnevezés II. János Pál hasonló című apostoli levelére utal, amelyet 1995-ben tett közzé, és amelyben a pápa a keleti egyház kincsei felé irányította a „latinok” figyelmét, buzdítva a bizánci rítusú katolikusokat, hogy ragaszkodjanak értékeikhez. Az Orientale lumen koncertsorozathoz hasonló kezdeményezés még nem volt hazánkban. Sajátossága, hogy átfogó képet nyújt a bizánci rítusú népek imádságaiból. Ezért az eseménysorozathoz sokkal inkább méltó a zenés áhítat kifejezés. A szervezők szándéka a közös imádság és az esztétikai élménynyújtás mellett egyfajta bemutatkozás is. Hiszen a köztudat gyakran még ma is összemossa a görögkatolikus egyházat az ortodoxokkal.

Azt, hogy ez a koncertsorozat nem pusztán különleges zenei élményt kíván nyújtani, az is jelzi, hogy alkalmai a bizánci egyházi év ünnepeihez igazodnak, s hogy az első zenés áhítat énekes résztvevője és vendége Kocsis Fülöp görögkatolikus megyés püspök lesz. Az alkalmak a Julián-naptár szerinti egyházi ünnepekhez kapcsolódnak. Így az első december 19-én lesz hallható a bizánci rítusú egyházak védőszentjének, Szent Miklósnak az ünnepén. A következő énekes imádság január 6-án az ortodox karácsony alkalmából csendül fel, a vendég Szabóki Tünde operaénekes lesz. A húsvéti ünnepkör koncertjén, április 15-én Sebestyén Márta népdalénekes közreműködik, június 3-án, pünkösdkor pedig Jevgenyij Nyesztyerenko orosz operaénekes énekel együtt a Szent Efrém Férfikarral. Az alkalmak a Szent István- bazilikában lesznek. Az imádságos zenei együttlétek meghívóin méltó módon Szent Koronánk bizánci ikonjai láthatók. Az ünnepi egyházzenei bérletet és a jegyeket a Filharmónia Jegyirodában, az ismert jegyirodákban és az interneten is meg lehet vásárolni.

 

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .