Értékeinkről – és finanszírozásról

Mohos Gábor elmondta: a püspöki kar örömmel fogadta, hogy XVI. Benedek pápa július 3-án jóváhagyta a dekrétumot, amely elismeri a konferencia egykori tagja, Meszlényi Zoltán esztergomi segédpüspök vértanúságát, akinek boldoggá avatására október 31-én 10.30-kor ünnepi szentmise keretében kerül sor az esztergomi bazilikában. A szentmisén jelen lesz Angelo Amato érsek, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa is.
A konferencia titkára szólt arról is, hogy az egyház művészeti értékeinek bemutatására, szélesebb körű megismertetésére a püspöki konferencia ez év szeptember 15. és 17. között első alkalommal rendezi meg a Magyar Katolikus Kultúra Napjait. A háromnapos rendezvény során – amely csupán bevezetője egy nagyszabású programnak – mintegy ötven településen közel száz program segíti az egyházi kultúra gazdagságának megismerését: a templomok egész nap nyitva tartanak, az ingyenesen látogatható egyházmegyei gyűjtemények különleges kincseik bemutatásával, tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket. A testület korábbi döntésének megfelelően a papság éve megünneplésére országos papi találkozót szervez 2010. április 15-én Esztergomban, amelyre a határon túli magyar lelkipásztorokat is várják. Az egynapos találkozó előadója Raniero Cantalamessa, a Pápai Ház szónoka lesz. A részt vevő püspökök és papok által közösen bemutatott szentmisére mindenkit szeretettel várnak az esztergomi bazilikába. A sajtótájékoztató második részében újságírói kérésre Erdő Péter bíboros bővebben is szólt a katolikus kultúra napjairól. Elmondta, az egyház fontosnak tartja reális kulturális azonosságunk bemutatását akár az irodalom, a képzőművészet, akár a történelem területén. Lényeges, hogy a mai kor embere is tisztában legyen a népi kultúra kincseivel, találkozhassék a hit ihlette mai kulturális alkotásokkal, a ma emberének tudományával és művészetével. A bíboros főpásztor szólt arról is, hogy az egyházi gyűjtemények jobb megismerése által teljesebb képet kaphatunk a nemzet kultúrájáról, hiszen számtalan, az ország mai határain kívül rekedt magyar és nem magyar nyelvi emléket is őriznek az egyházi könyvtárak, levéltárak, gyűjtemények. Példaként említette, hogy Esztergomban ugyan nem őriznek egyetlen példányt sem a vizsolyi bibliából, ám megtalálható az 1488-as első cseh biblia. Hasonlóképp újságírói kérdésre válaszolva beszélt a konferencia elnöke az egyházak finanszírozása körüli kérdésekről is. Elmondta: a nyár elején találkoztak Bajnai Gordon miniszterelnökkel, aki tájékoztatta a történelmi egyházak vezetőit a várható szociális problémákról. Az elmúlt időszakban pedig Hiller István miniszterrel találkoztak, akivel a finanszírozási kérdésekről a sarokszámok hiánya miatt semmilyen konkrétumról nem tudtak tárgyalni. A kulturális miniszter csak arról tájékoztatta az egyházi vezetőket, hogy az egyházakkal szemben is lesznek elvonások. Erdő Péter hozzátette: „Konkrét adatok nélkül nehéz bármiről is tárgyalnunk, így jelenleg a megbeszélések folytatása sem tőlünk függ…”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .