Kassai szeminaristák „a régi fővárosban”

A városban működő papi szeminárium már évek óta jó kapcsolatban van a budapesti Központi Szemináriummal. Ennek továbbépítését is szolgálta a Borromeo Szent Károly nevét viselő kassai szeminárium vezetőinek és tizenkét növendékének április 4. és 6. közötti látogatása „a régi fővárosban”. A Peter Ruzbarský és Štefan Lenèiš prefektusok vezetésével érkező kispapokat Marton Zsolt prefektus és Tál Zoltán spirituális köszöntötte, szavaikat Juhos Imre harmadéves budapesti növendék tolmácsolta. A tizenkét kassai szeminarista között volt magyar nemzetiségű is, Takács Dénes másodéves papnövendék személyében. A vendégek a kápolnában szlovák nyelven elimádkozták a vesperást, majd megtekintették a Központi Szeminárium épületét, és együtt vacsoráztak vendéglátóikkal. Ezt követően rövid közös sétát tettek, a budai Várból megcsodálták a város panorámáját. Másnap reggel a szeminárium kápolnájában magyar spirituális vezetésével latin nyelvű szentmisét tartottak a szlovák és a magyar kispapok elöljárói, majd a vendégek Budapesttel ismerkedtek: ennek során meglátogatták a város több templomát, a belvárosi ferenceseknél a kriptában felkeresték az egykori kassai püspök, Ocskay Antal síremlékét. A Szent István-bazilikában és a Szent Jobb-kápolnában Farkas Attila pap-művészettörténész beszélt a kassai kispapoknak a legfontosabb látni- és tudnivalókról. A közös ebéd után folytatódott az ismerkedés a magyar fővárossal: a szlovákiai vendégek magyar vendéglátóikkal ellátogattak az Országházba, majd megtekintették a Várban a Mátyás-templomot, a Gellérthegy ormáról pedig megcsodálták a város nappali panorámáját. A szemináriumba visszatérve ellátogattak az Egyetemi templomba, ahol Takács Dénes növendékpap néhány klasszikus darabot is eljátszott orgonán – mintegy bevezetéseként az esti programnak, amikor a vendégek a belvárosi plébániatemplomban Virág András orgonahangversenyén vettek részt.

Vasárnap a reggeli imádságot követően megtekintették a Gellért-hegy oldalába vájt Sziklakápolnát, amit az egyik pálos páter nagy szeretettel mutatott be a vendégeknek a lengyel kápolnával együtt. Délelőtt 11 órakor az Egyetemi templomban – a vendégekre való tekintettel – latin nyelven szólt a szentmise, amelyet Peter Ruzbarský, a kassai szeminárium prefektusa mutatott be, a homíliát pedig a budapesti spirituális mondta, ezt követte a kassai szeminárium növendékeinek scholája, akik magyar, szlovák és latin nyelven énekeltek. A szentmise végén kedves gesztusként a szlovák prefektus magyar nyelven köszönte meg a magyaros vendéglátást, és a lehetőséget, hogy növendékeik megtekinthették Budapestet, mert látogatásuk egyik célja volt, hogy megismerjék „a régi fővárost”. Ez a találkozás azt is megmutatta, hogy Isten előtt nincs szlovák vagy magyar, hanem egyek vagyunk hitben, reményben és szeretetben.

A szerző Központi Papnevelő Intézet harmadéves papnövendék 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .