Kállay Emil piarista köszöntése

Fotó: Bókay László

 

Elsőként Szkaliczki Csaba Örs O. Cist. plébános szólt az ünnepelthez, akit Labancz Zsolt piarista tartományfőnök is elkísért az ünnepre. A plébános köszöntőjében kiemelte, hogy Kállay Emil év-
tizedekig szolgált a templomban. Mint mondta: a jelenlévők Isten áldását kérik Emil atyára, egész életére, de köszönetet is kell mondaniuk munkájáért, amelyet Isten kegyelmével és segítségével az emberekért végzett egész életében.
A szentmise evangéliumi részletét (Mk 1,14–20) Labancz Zsolt olvasta fel és magyarázta.
A tartományfőnök homíliájában arról beszélt, hogy a születésnapját ünneplő Emil atya egész életét ez az evangéliumi rész határozta meg. Már gyermekkorában, a Hargitán is Istenre figyelt, őrizte a templomi mécsest, hogy ki ne aludjon, s meghallotta az Úr hívását akkor is, amikor a piarista szerzetesi életre szólította őt.
Egyházmegyés pap lett, s hivatásához hűséges maradt akkor is, amikor az Anyaszentegyház rossz anyaként megfeledkezett róla, és megtagadta tőle a papi szolgálatot. Ekkor és ezután is megmaradt Isten hívó szavánál. Szívében mindig piarista maradt, így amint megtehette, visszatért a rendbe. A kispapok nevelője lett, majd tartományfőnök, utóbb pedig misszionáriusként szolgált Csíkszeredán. Emil atya máig példát mutat nekünk abból, miként kell és lehet Istenre hagyatkozva élni – zárta szentbeszédét Labancz Zsolt piarista tartományfőnök.
A szentmise végén a tanítványok és a Szent Imre-templom közössége nevében is köszöntötték Kállay Emilt, hálát adva több mint negyvenévi szolgálatért. Emlékeztették arra, hogy amikor elöljárója a plébániáról a rendházba hívta őt, azzal búcsúzott: amíg csak él, a szíve a Szent Imre-templomért és közösségéért dobog majd.
Előbb az oltár előtt, majd a szomszédos gimnázium egyik termében is szólt Emil atya az őt ünneplőkhöz. Mint mondta, nagyon sokat imádkozik egykori plébániai híveiért, tanítványaiért, s fohászkodik azért is, hogy a hit megmaradjon Európában, és a keresztények hűségesek legyenek Istenhez és hitükhöz az egész világon.
Imádságban, hűségben és helytállásban sokak számára példa volt, s ma is az Emil atya, akit sokan – például egykori Rókus-kápolnai tanítványai – csak Emil bának szólítanak. Isten éltesse!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .