Kaliforniai kakukkmák

Napimádó virág a kaliforniai mák (Eschscholtzia), és ahol kedvező helyre talál, ott önmagától szaporodik. Az apró magokat felkapja a szél, és hamarosan a sokadik szomszéd kertjében bukkannak fel lepkekönnyű virágcsészéi. Eredeti hazájában évelő, a mi klímánkon egynyári növényként nevelik. A kaliforniai máknak finoman szeldelt kékeszöld levelei vannak, amelyek csipkeszerűen ölelik körül a felettük nyíló, négyszirmú virágokat. Az alapfajnak aranysárga virágai vannak, mára viszont a nemesítések és keresztezések révén krémszínű, piros, narancs, cinóbervörös és terrakotta árnyalatokban is pompázik.
A kaliforniai mák szára elágazik, melynek folytán csinos, 30-60 centiméter magas bokorrá fejlődik, ha nem ültetik túlságosan sűrűn egymás mellé. A kertbe ültetett növények esetében ajánlott 20 centiméteres tőtávolságot tartani. Ha erkélyládában nevelik, elegendő 10 centiméterre kiritkítani.
Magvetéssel lehet szaporítani, mégpedig évente kétszer. A márciusi vetés júniustól kezd virágozni, az őszi vetésből származó növény pedig már a következő év májusától bontja szirmait. Ez utóbbi általában erőteljesebb és hosszabban virágzik.
A kakukkmák szerény igényű, nem ragaszkodik tápanyagban gazdag földhöz. Ellenkezőleg: inkább kedveli a laza, homokos, átlagos kerti földet. Amit viszont megkövetel, az a sok – elsősorban reggeli és déli – napsütés.
A magokat helyben lehet vetni, ami azt jelenti, hogy nem kell vetőládában vagy cserépben előnevelni, hanem közvetlenül a virágágyásba vagy az erkélyládába kerülhetnek. Apró magokról lévén szó, éppen csak annyi föld fedje a vetést, hogy a szél ne hordja szét őket. A csírázás ideje alatt a föld legyen mindig nyirkos. Később csupán akkor kell öntözni, ha aszályos a nyár. Az erkélyládában nevelt növények viszont rendszeres öntözést igényelnek, mert a kevés föld hamarabb kiszárad.
A kakukkmák virágzását ugyanúgy meg lehet hosszabbítani, mint az egyéb egynyári virágokét: az elnyílt virágokat rendszeresen le kell vágni, így maghozatal helyett – amely erősen igénybe veszi a növényt – újabb virágok fognak fejlődni.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .