Jót tesz a szívnek a zene?

Nemcsak olcsó és könnyen alkalmazható, a zene észrevehető fizikai hatással van a testre és a kedélyállapotra. A gyorsabb tempójú zene növeli a levegővételek számát, a vérnyomást, gyorsítja a szívritmust, a lassú zene pedig éppen ellenkezőleg, nyugtat – írták a szakemberek a Circulation című orvosi szaklapban közzétett tanulmányukban. A padovai egyetem orvosa, Luciano Bernardi és munkatársai huszonnégy egészséges embert arra kértek, hallgassanak meg öt találomra kiválasztott klasszikus zenei részletet, és közben mérték reakcióikat. A kísérlet résztvevői Beethoven IX. szimfóniáját, Puccini Turandot című operájának egyik áriáját, Bach 169. kantátáját, Verdi Nabucco című operájának nyitányát és a Traviatából egy áriát hallgattak meg. Minden fokozatos hangerő-növekedés „felizgatta” a testet, összehúzta a bőr alatti ereket, növelte a vérnyomást és a szív és a légzés ritmusát. A fokozatosan csökkenő hangerő ezzel ellentétesen, pihentetően hatott, csökkent a szívritmus és a vérnyomás. A kutatók a zene és a csend többféle változatát tesztelték az önkénteseken, és úgy találták, a gyors és lassú ritmusváltakozásában gazdag operazene használ a leginkább a vérkeringésnek és a szívnek, Verdi áriái pedig tökéletes szinkronban vannak a természetes szív- és érrendszeri ritmussal. Bernardi szerint a zene folyamatos, dinamikus – és valamilyen mértékben előre jelezhető – változást okoz a szív- és érrendszerben. A Zene a kórházakban brit jótékonysági szervezet élő zenét szolgáltat kórházakban, hospice házakban és idősotthonokban országszerte. A második világháború után jött létre a sérült veteránok megsegítésére.

Diana Greenman, a szervezet ügyvezetője a BBC hírszolgálatának elmondta: látjuk, hogy mekkora előnyökkel jár a zene a stroke-on vagy szívinfarktuson átesett emberek esetében. A zene ereje egyszerűen hihetetlen. A zene az egész emberre hat, nemegyszer hallottam már olyan stroke-os betegről, aki egyszer csak mozogni tudott a zene ütemére, holott előzőleg le volt bénulva. Hozzátette, nagyon fontos, hogy az előadást az egyénhez szabják, mert nem mindenki ugyanazt a zenét szereti.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .