Jézus a színpadok között: KözösPont

Már több mint tizenöt éve annak, hogy néhány keresztény fiatal elhatározta: sátrat ver a fesztiválokon, hogy a betérőkkel a hitről, a kereszténységről, Istenről, az életről beszélgessenek. A KözösPont Ifjúsági Fesztiválmisszió a katolikus, a református és az evangélikus egyház összefogásával valósult meg, először 2000-ben. Ahogy a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű kezdeményezést, úgy a KözösPontot is az Ökumenikus Ifjúsági Iroda szervezi és támogatja, amelyet annak idején együtt hívott életre a három történelmi egyház. A misszió a hazai zenei fesztiválokon megjelenve szeretné megmutatni a felekezetek értékeit, szeretetközösségben megélni az evangéliumot, közösségre hívni a különböző felekezetű vagy akár egyik felekezethez sem tartozó, kereső, netán nem hívő fesztiválozókat.
„Menjetek tehát, tegyétek tanítványommá mind a népeket!” (Mt 28,19) – a misszióban részt vevő önkéntesek Jézus parancsának engedelmeskedve lépnek ki saját egyházuk és közösségük falai mögül, hogy tanúságot tegyenek Jézusról, aki különbözőségeink ellenére is képes élő közösséggé formálni bennünket. A hagyományos „egyházias” formáktól eltérve szeretnének evangelizálni, alkalmazkodva a fesztiválok világához és a fesztiválozók életstílusához. „A föld határai” (ApCsel 1,8) sajátos megjelenési formájának tekintik a fesztiválokat, ahol a krisztusi életformát szeretnék megélni, meghallgatva és befogadva a sátrukba betérőket. Azt vallják, hogy így találhatnak közös pontra, és juthatnak el Istenhez. A KözösPont „misszionáriusai” számára az egység a legfontosabb. Számukra az ökumené nem a felekezeti sajátságok összemosását jelenti, hanem a saját útjukon történő haladást Krisztus felé.
„Sok mindent adott a KözösPont: mély beszélgetéseket, a szolgálat erejét, az egység élményét, a komfortzónámból való kilépés érzését, nyitottságot, vidámságot, egy színes közösséget” – mondja a szociális munkásként dolgozó,
római katolikus Kárpáti Marcsi, aki 2006 óta a KözösPont tagja. Horváth-Csitári Boglárka Flóra evangélikus lelkész, férjével két gyermeket nevel. 2002-ben ismerkedett meg a misszióval, amely azóta az élete része lett. Mint mondja, itt élheti meg azt a nyitottságot, amelyet az egyháznak sugároznia kellene. „A KözösPont azt az álmomat valósítja meg, hogy az egyház egy! – vallja. – Ahol nem a bennünket elválasztó sajátosságok számítanak, hanem a közös, az, hogy mind Istenhez tartozunk.” Marcsi és Boglárka a Hatok tagja. Ez a KözösPont háttércsapata, amelyet három klerikus és három laikus egyháztag alkot. Ők azok, akik egész évben tartják a kapcsolatot az egyházak vezetőivel, szerveznek, terveznek, döntenek, segítik a fesztiválra induló önkénteseket és a sátorvezetőket.
A Hatok református laikus tagja Piross Antal, evangélikus laikus tagja Piros Krisztina, katolikus pap tagja Bobek Tamás, református lelkész tagja pedig Németh Tamás, aki elmesél egy történetet. Néhány évvel ezelőtt a Szigeten egy kiadós nyári zápor elől néhány holland fiatal menekült be a sátrukba, és az egyik lány, miután megtudta, hogy keresztény sátorba tévedt, ázott táskájából előhúzott egy celofánba csomagolt bibliát, majd imádkozott. Tamás számára ez csoda volt, mert a lány ezerötszáz kilométert utazott, hogy kicsit otthagyja a hétköznapokat, Jézust azonban nem hagyta otthon. Tamás szerint ezt jelenti Jézus követése, és erről szól a közös pontosok küldetése. Nem holmi kirakatmisszió szeretnének lenni, hanem valóban Jézus követői. Persze ez a követés sokszor nem könnyű. A fesztiválozók olykor sértődöttek és csalódottak, keresztes háborúkról, sikkasztásról, erkölcstelenségről, képmutatásról beszélnek, papok, lelkészek bűneit olvassák az önkéntesek fejére, de ők akkor is krisztusian szeretnének élni.
A KözösPont idén is jelen lesz a legnagyobb hazai zenei fesztiválokon, és már lehet jelentkezni az ökumenikus misszióra. További tájékoztatás és jelentkezési lap a KözösPont honlapján.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .