Jézus a gazdasági életről

Krisztust nem önmagában a magántulajdon zavarja. Annak a lemondásnak, amelyet a gazdag ifjútól kér, célja van: „Oszd szét a szegények között!” (Mk 10,21). Isten a világ javait arra szánta, hogy azok mindenki, a szegények boldogulását is szolgálják. A szegény iránti felelősség nem valami fakultatív tanács, jótékonykodás, hanem az evangéliumi élet elmaradhatatlan követelménye. A vagyonnal való bánásmódunk megmutatja a szívünket: „Ahol a kincsed, ott a szíved is.” (Lk 12,34)


Manapság sokan azt gondolják, hogy a gazdasági élet önálló, független valóság, amelyet saját törvényeinek, a piac törvényeinek kell irányítaniuk, legfőbb alapelve pedig a szabad verseny kell hogy legyen. Valójában a gazdaság csupán része egy tágabb valóságnak. Az emberi tevékenység célja nem a profit (főleg nem a kevesek haszna), hanem az, hogy a világon minden ember emberhez méltó módon élhessen. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy a gazdaságot irányító törvények ne pusztán gazdasági jellegűek legyenek, hanem erkölcsi értékek mentén szülessenek meg.

XVI. Benedek pápa ezt így fogalmazta meg: A világban a részek (például a gazdaság, a tudomány és a többi) csak akkor fognak a helyükre kerülni, ha az ember újra sejteni, látni kezdi az egészet, az egész emberlét értelmét és célját. A nyugat válságának legfőbb oka az, hogy elvesztette a kapcsolatot az egésszel, az embert önmaga fölé emelő valósággal, és ezért az egyes ember, a család, a társadalom is megbetegszik, működésképtelenné válik.

Esztergomban egy hatgyermekes család majdnem az utcára került. Végül is karácsony előtt néhány nappal egy szinte teljesen üres albérletbe tudtak beköltözni. Az édesanya szíve összeszorult, amikor arra gondolt, hogyan fognak így ünnepelni a gyerekekkel. Két nappal karácsony előtt aztán egyszer csak egy teherautó állt meg az utcán az albérleti lakás előtt. Egy férfi bútorokat, ennivalót, karácsonyfát, játékokat hozott. Még a nevét sem volt hajlandó elárulni. Boldogan távozott, mert adhatott. Milyen jó volna, ha egyre többen próbálnánk élni ezt az evangéliumi boldogságot! Milyen jó volna, ha a világunk is e felé az evangéliumi öröm felé haladna, és a szegények számára is élhetővé válna!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .