Jelentős támogatást kapnak a gyimesi csángók intézményei

 

 

Ezt követően Soltész Miklós az MTI-nek telefonon elmondta: a magyar kormány ötvenmillió forinttal támogatja Gyimesbükkön a római katolikus plébánia és a közösségi ház felújítását, százmillió forinttal finanszírozza Gyimesközéplokon a Gróf Majláth Gusztáv Károly Általános Iskola tornatermének megépítését, illetve ötszázmillió forintot fordít Gyi­mes­fel­sőlo­kon az Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum épülete és a hozzá tartozó diákotthon felújítására.
Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kormány tavaly év végén döntött a támogatásokról. Kijelentette, a csángó magyarok évszázadokon át megőrizték kereszténységüket, magyarságukat, és remélhetőleg a következő évszázadokban is megmaradnak a szülőföldjükön. Az anyaországi magyarok lelkiekben sokszorosan visszakapják ezt az anyagi támogatást – tette hozzá, majd példaként említette azt a vendégszeretetet, amellyel a helyiek a pünkösdszombati csíksomlyói búcsúra tartó magyarországi zarándokokat fogadták.
Soltész Miklós felidézte: a csángók intézményei korábban is kaptak már támogatást a magyar kormánytól, de a mostani finanszírozás a mértékét tekintve előzmény nélküli. Leszögezte: a gyimesi csángók is részei a magyar nemzetnek, és segíteni kell őket, hogy megőrizzék, továbbadják keresztény hitüket és magyarságukat.
Az államtitkár felemelőnek nevezte, hogy a pénteki szentmisén háromszáz fiatal is részt vett, akik között voltak a Kárpát-medence számos tájáról érkezők, de olyanok is, akik különböző kontinensekről, a magyar diaszpóra közösségeiből jöttek. Mindez a kereszténységben, a magyarságban és a magyar nyelvben való összetartozást jelképezi.

Forrás: MTI

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .