Jelenlét Tatabánya-Mésztelepen

A szeretetszolgálat kezdeményezésére született meg a három szervezet együttműködése, amely elsősorban szociális szempontból közelíti meg a telepen felmerülő súlyos problémákat.

 

Az egymásra épülő, jól átgondolt programelemek bevezetésének köszönhetően az elmúlt időszakban a telepen élő családok életét gyökeresen átalakító változások következtek be.


A máltai szeretetszolgálat két szociális munkása folyamatosan jelen van az emberek között, segíti integrációjukat, felzárkózásukat, tájékoztatást nyújt a telepen történő változásokról, és felkészíti rájuk az ott élőket.

 

A tatabányai önkormányzat teret és lehetőséget ad a programnak; a lakosok rendelkezésére bocsátotta a közösségi ház épületét, ahol adósságkezelési és gyermekprogramok indultak, közösségépítő és környezetrendező tevékenységek kezdődtek.

 

Az áramszolgáltató átalakította a városrészben működő hálózatát: a háztartások előre fizetős mérőórákon keresztül juthatnak áramhoz, s a cég lehetőséget biztosít a tartozások rendezésére is. Annak érdekében, hogy az átalakítás minden háztartásban megtörténhessen, az önkormányzat a jogcím nélküli lakáshasználóknak alkalmat kínált adósságuk rendezésére és új bérleti szerződés megkötésére, szigorú fizetési szabályok mellett.

 

Az önkormányzattal közösen és a Belügyminisztérium támogatásával tavaly novemberben indult útjára az a modellprogram, melynek keretében huszonkét helyi lakost sikerült bevonni közmunkaprogramba. Ennek része a városban keletkező zöldhulladék összegyűjtése, a közterek tisztántartása. Az összegyűjtött nyesedékfákat a kiemelt támogatásból hamarosan megvalósuló brikett készítő üzem fogja feldolgozni. Az így előállított tüzelőt a rászoruló családok kedvezményes áron vásárolhatják meg Tatabányán.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .