Játszva tanulni

A játék heve képes volt a legjobbat és sokszor a legrosszabbat is kihozni belőlünk. Ha pénzben játszunk vele, könnyen rabjaivá válhatunk, ezért is nevezik az ördög bibliájának. Tényleg! Kártya és Biblia? Miért ne? A Helikon Kiadó most összekapcsolta a kettőt Bibliaismereti társasjátékká.

Ma már mindenféle kártyával találkozhatunk a boltokban. Van közöttük olyan, amellyel már a legkisebbek is jót játszhatnak – melyikünk nem vívott gyerekkorában nagy Fekete Péter vagy autóskártya-csatákat? –, és persze olyan is akad, amely a szórakozáson túl hasznos időtöltésre, sőt tanulásra is alkalmas. A Ki kicsoda? sorozat még az ismeretterjesztő kártyajátékok közül is kiemelkedik. Ezen belül a Bibliaismereti játék segítségével nemcsak a Szentírás alakjaihoz, történeteihez kerülhetünk közelebb: a kártyalapokon ugyanis egy képzőművészeti alkotás, egy irodalmi és egy bibliai idézet, az ábrázolt személy életrajzi adatai, jelképei, valamint nevének jelentése is megtalálható. Ezek tág lehetőséget nyújtanak a játékosoknak a játszma lebonyolítására. Összpontosíthatnak egy vagy akár az összes kérdésre. A játék résztvevője lehet néhány fő, de akár egy nagyobb társaság is, csapatokba rendeződve. De egyedül is lehet játszani, és ez mégiscsak hasznosabb, mint a pasziánsz.

A vesztesek vigasztalására szokták mondani: nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos. Annyi bizonyos, hogy ebben a játékban valóban mindenki nyer. Ha mást nem is, hasznos ismereteket mindenképpen.

(Ki kicsoda? Bibliaismereti társasjáték. Helikon Kiadó, 2011)

Kapható az Új Ember könyvesboltjaiban.