Isten szeretetébe helyezték őket

 

A fatalapzaton álló márványtáblán – melyet az önkormányzat ajánlott fel e célra – az emlékhely megnevezése olvasható, ezzel a bibliai idézettel: „…anyám méhében te szőtted a testem. Áldalak, amiért csodálatosan megalkottál” (Zsolt 139,13–14).

Jobbról és balról két kísérő szöveget is elhelyeztek a fatáblákon. Az egyik így szól: „Az ő sebei szereztek nekünk gyógyulást” (Iz 53,5). A veszteség feldolgozásában fontos a kiengesztelődés Istennel, magunkkal, a nevén szólított és az Atya szeretetébe helyezett magzattal és másokkal is. Az emberi élet minden szakaszában és helyzetében szent és sérthetetlen. Szükséges, hogy a keresztények szóval és tettel kiálljanak az emberi élet védelme mellett, akkor is, ha még el van rejtve anyja méhében (Boldog II. János Pál).


 

A kegyeleti hely társadalmi munkában és adományokból valósult meg az egyházi fenntartású temetőben, a helyi életvédő csoport kezdeményezésére. A közösség, amelyben szép számmal fordulnak elő sokgyermekes édesanyák és szülésznők is, havonta tart találkozót. Ilyenkor imádkoznak a válságban lévő kismamákért és más életvédelmi célokért. Ez a közösség szervezi a lelki örökbefogadást, az élet napjának (június 1.) megünneplését vagy az aprószentek napján tartott engesztelést.

A szentelési ünnepségen Hortobágyiné Nagy Ágnes, az egyházmegye Parázs Pasztorális Központjának szakmai vezetője beszélt a vetélés feldolgozásának fontosságáról. Mint a Családi Életre Nevelés (CSÉN) program létrehozója és jelenlegi országos koordinátora saját életéből vett példával kezdte tanúságtételét. A három élő gyermeket nevelő doktornő négygyermekes édesanyaként szokott bemutatkozni, ezzel is tudatosítva, hogy első gyermekük is a családjuk tagja, akiről többek között a kecskeméti arborétumban található magzati emlékhelyen szoktak megemlékezni. Majd elmondta, hogy az első gyermekük elvesztése felett érzett fájdalom és annak elfogadása is hozzájárult, hogy munkásságát az élet és a család értékeinek szenteli.

A kegyeleti hely avatására üzenetet küldött a Magyar Katolikus Családegyesület Életvédő Fóruma részéről Bíró László püspök is. A szervezetet Faragó István, a Magyar Katolikus Orvosok Szent Lukács Egyesületének elnöke és Leszkovszky Pál domonkos szerzetes képviselte az ünnepségen. A helyi életvédő csoport részéről többek közt Mészárosné Éva szülésznő köszöntötte az egybegyűlteket, hálát adva Istennek és minden nagylelkű adakozónak, hogy létrejöhetett ez az emlékhely.

A záró imádságot a csoport egyik tagja mondta el, aki kilenc élő és három odaát lévő gyermek édesanyja. Szűz Mária közbenjárását kérte a jelenlévőkre.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .