Ismét városmisszió Budapesten

Ebben Budapesttel együtt tizenkét európai nagyváros vesz részt. A nagyvárosok egyházi vezetői 2012 nagyböjti időszakában különösen fontosnak tartják bemutatni a plébániák pezsgő életét, és Európa, így hazánk újraevangelizálásának fontosságára felhívni a figyelmet. A magyarországi szervezők nevében Blanckenstein Miklóst, az egyházmegye pasztorális helynökét kérdeztük a tervezett programokról.

A pápai tanács javaslata alapján komoly előkészületek után Márk evangéliumával és Szent Ágoston Vallomásainak felolvasásával szeretnék a fiatalokat megszólítani – mondja a helynök. A nagyböjti készülődés jegyében hangsúlyozni fogják a bűnbánat szentségének, valamint a szegények iránti szeretet gyakorlásának fontosságát. A budapesti plébániák közreműködésével március 9-én, pénteken, a Szent István-bazilikában városmissziós estet fognak tartani, ahol keresztút és bűnbánati liturgia lesz, valamint gyónásra is lehetőséget biztosítanak. Március 25-én, ugyancsak a bazilikában ifjúsági találkozóra kerül sor, melynek végén ugyancsak Erdő Péter bíboros mond szentmisét.

A szervezők szeretnék, ha a plébániák missziós párokat bíznának meg azzal a feladattal, hogy az egyházközségek területén élő, de az egyházzal szoros kapcsolatot nem ápoló családokat meglátogassák, plébániájuk életéről beszéljenek nekik, és meghívják őket oda. Természetesen ehhez csak óvatosan lehet hozzákezdeni: nem szabad a szektákhoz hasonlóan váratlanul a családokra törni. A szervezők ezért az esküvőre jelentkezők, a keresztelés okán a plébániára eljutók, valamint a katolikus iskolákba járó fiatalok családjainak megszólítását tervezik, szórólapok eljuttatásával is. A missziós párok felkészítő tanfolyamon vesznek majd részt, melynek végén, a pünkösdhétfői majális napján Erdő Péter ünnepélyes megbízólevelet ad át nekik. A látogatások során a családok imafüzetet és Márk evangéliumát kapják ajándékba a missziós pároktól. A szervezők megkeresték a szerzetesrendeket, arra kérve őket, hogy szervezzenek templomaikba imaesteket, ahova a környék többi plébániájának hívei is elmehetnének.

Blanckenstein Miklós befejezésül hangsúlyozta: az egyházmegye híveit idén minél többször, így az élő rózsafüzér és a pünkösdi majális alkalmával, a Mindszenty bíboros emlékére szervezett eseményeken, a szakrális művészetek hetének rendezvényein, valamint a nyitott templomok éjszakáján is figyelmeztetni fogják a misszió fontosságára és a hit éve aktualitásaira.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .