Irgalom

János nem ismerte a szüleit. Hatéves koráig négyszer került újabb és újabb nevelőszülőkhöz. Az anya és az apa szó csak ezután kapott helyet a szótárában. Ám tízévesen mindkettejüket elveszítette: nevelőanyja meghalt, nem sokkal később nevelőapja börtönbe került, ő pedig intézetbe. Gyakran megszökött. Később szipuzott, majd egymás után jöttek a drogok, alkalmanként az alkohol. Ennek ellenére népszerű volt a nevelők és a társai körében egyaránt. Vágyott a szeretetre, és szeretni próbált. Ez lett az életprogramja, amely egyre nagyobb vágyat és egyre mélyebb kudarcot jelentett számára. A szerek megcsalták, tönkretették a szervezetét. Negyvenéves korában súlyos szervi betegségek következtében elhunyt.


Liza ateista családba született. A kifelé példamutatónak látszó családot a titkok tartották össze. Családon belüli erőszak, lelki terror, a szülők közötti cinkosság, mindezek az ő terhére. Nem tudta, hogy amit ellene és vele tettek, az tulajdonképpen bűncselekmény. A heroinnal tizenhat éves korában ismerkedett meg. A szer adta boldogságot néhány év múlva a megtérés váltotta föl. Egy szektához csatlakozott.

Frici tréfás kedvű, vicces fiatalember, sokak szemében mókamester. Kevesen tudják róla, hogy függő szerhasználó. Néhány éve véletlenül jutott a tudomására, hogy akit apjának hitt, az valójában csak a nevelőapja. A váratlanul kiderült igazság elviseléséhez alkoholt, majd később egyéb szereket hívott segítségül, egyre gyakrabban. Nevelőapját azóta gyűlöli. Várja, hogy betöltse a „tizennyolcat”, hogy utána nagykorúként, úgymond, a maga ura lehessen…

Gábor egész életében menekült valahová, nem tudta, hogy miért. Beutazta a fél világot, szinte minden mesterséget kipróbált. Ugyanígy tett a szerekkel és a nőkkel is. Ötvenfelé járt már, amikor leállt a „nagy futással”. „Vagy meghalok, vagy megváltozom.” A terápiában szembesült traumatizált, feldolgozatlan gyermekkorával. Két éve absztinens.

Pilinszky János mondta:

„Ti úgy gondolkoztok, hogy az életben problémák vannak, és megoldásokra van szükség. Én úgy gondolkozom, hogy az életben tragédiák vannak, és irgalomra van szükség.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .