Irgalom

János nem ismerte a szüleit. Hatéves koráig négyszer került újabb és újabb nevelőszülőkhöz. Az anya és az apa szó csak ezután kapott helyet a szótárában. Ám tízévesen mindkettejüket elveszítette: nevelőanyja meghalt, nem sokkal később nevelőapja börtönbe került, ő pedig intézetbe. Gyakran megszökött. Később szipuzott, majd egymás után jöttek a drogok, alkalmanként az alkohol. Ennek ellenére népszerű volt a nevelők és a társai körében egyaránt. Vágyott a szeretetre, és szeretni próbált. Ez lett az életprogramja, amely egyre nagyobb vágyat és egyre mélyebb kudarcot jelentett számára. A szerek megcsalták, tönkretették a szervezetét. Negyvenéves korában súlyos szervi betegségek következtében elhunyt.


Liza ateista családba született. A kifelé példamutatónak látszó családot a titkok tartották össze. Családon belüli erőszak, lelki terror, a szülők közötti cinkosság, mindezek az ő terhére. Nem tudta, hogy amit ellene és vele tettek, az tulajdonképpen bűncselekmény. A heroinnal tizenhat éves korában ismerkedett meg. A szer adta boldogságot néhány év múlva a megtérés váltotta föl. Egy szektához csatlakozott.

Frici tréfás kedvű, vicces fiatalember, sokak szemében mókamester. Kevesen tudják róla, hogy függő szerhasználó. Néhány éve véletlenül jutott a tudomására, hogy akit apjának hitt, az valójában csak a nevelőapja. A váratlanul kiderült igazság elviseléséhez alkoholt, majd később egyéb szereket hívott segítségül, egyre gyakrabban. Nevelőapját azóta gyűlöli. Várja, hogy betöltse a „tizennyolcat”, hogy utána nagykorúként, úgymond, a maga ura lehessen…

Gábor egész életében menekült valahová, nem tudta, hogy miért. Beutazta a fél világot, szinte minden mesterséget kipróbált. Ugyanígy tett a szerekkel és a nőkkel is. Ötvenfelé járt már, amikor leállt a „nagy futással”. „Vagy meghalok, vagy megváltozom.” A terápiában szembesült traumatizált, feldolgozatlan gyermekkorával. Két éve absztinens.

Pilinszky János mondta:

„Ti úgy gondolkoztok, hogy az életben problémák vannak, és megoldásokra van szükség. Én úgy gondolkozom, hogy az életben tragédiák vannak, és irgalomra van szükség.”

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..