Internetbiztonság az Európai Unióban

A Safer Internet Program európai uniós kezdeményezés, amelyben igen aktívan vettek részt a tagországok. A program magyarországi koordinátora a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. Mivel e szervezet magyarországi egyesületének elnökségi tagja vagyok, ezért testközelből láthattam az eddigi eredményeket. Képzéseken, iskolai tanórákon, felvilágosító kampányokon és bemutató előadásokon keresztül kétszázezer gyerekkel tudtuk megismertetni a biztonságos internethasználatot.

 

Miért került veszélybe a finanszírozás?

 

– Az új hétéves költségvetés megalkotásánál több helyen megszorításokra került sor. Ennek lett áldozata az informatika is. A terület a korábbi kilencmilliárd euró helyett csak egymilliárd eurót kapott volna a jövőben. Ezt is hardver- és hálózatfejlesztésre fordították volna. Mivel láttam, hogy milyen nagy segítséget nyújt a gyerekeknek ez a program – európai szinten kétmillió fiatalról van szó –, ezért kezdeményeztem a módosítást. Először az Európai Bizottsághoz fordultam, de itt nem tudtam elérni azonnali eredményt. Ezért az ügy érdekében összefogtam több ország – többek között Szlovákia, Románia, Lengyelország és Németország – képviselőivel. Végül az Európa Tanácsban, az Európai Bizottságban és az Európai Parlamentben is támogatást kapott a kezdeményezés. A jövőben a program Better Internet for Kids néven folytatódhat.

 

Ez ugyanazokból az elemekből áll majd, mint az elődje?

 

– Alapvetően igen. Bár lesznek újítások – erre utal a név megváltoztatása is –, de lényegében ez a kezdeményezés is ugyanazt a célkitűzést szeretné elérni, mint a korábbi Safer Internet Program.

 

Önnek miért fontos ez a terület?

 

– Négy gyermekem van, akik ugyan még nem használnak internetet, de látom, hogy a mai fiatalok számára milyen nagy vonzerőt jelent a világháló. Európai parlamenti képviselőként is feladatomnak tartom, hogy megóvjuk a következő nemzedéket az internet veszélyeitől. Megelőzni a bajt mindig sokkal könnyebb, mint utólag kezelni.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .