Imái nem hulltak a semmibe

Fotó: Lakata Pál

 

A szentmisén Vízi Elemér jezsuita tartományfőnök és a székesfehérvári egyházmegye megjelent papjai koncelebráltak. Számos zarándok érkezett az ünnepre az egyházmegye határain túlról is.
A Kaszap István sírját őrző Prohászka Ottokár (Jó Pásztor)-emléktemplom plébánosa, Tóth Tamás köszöntötte az ünneplőket, a papokat, a szerzeteseket, a városi önkormányzat és a honvédség képviselőit, a cserkészeket, a zarándokokat, valamint a Kaszap István Alapítvány és a Prohászka Imaszövetség megjelent tagjait. „Kaszap István, aki Krisztus szenvedéseihez kapcsolódva, hitét mélyen megélve átélte a betegségéből fakadó szenvedéseket, sokak számára hozott gyógyulást, változást nehéz helyzetekben. Imái nem hulltak a semmibe, megélte és vállalta a szenvedést, élete így nem vált hiábavalóvá. Ma is segíti azokat, akik hozzá fordulnak” – hangsúlyozta a plébános.
Spányi Antal püspök a szentmise elején elmondta, nem mehetünk el amellett, hogy százegy évvel ezelőtt Kaszap István éppen Gyümölcsoltó Boldogasszony napján született. „Mária Istennek kimondott igenjének az ünnepén látnunk kell, hogy Kaszap István élete is egyre inkább igen lett az Úr számára – mutatott rá a főpásztor. – Kereste élete útját, és megpróbálta felismerni és elfogadni, amit az hozhatott. Így emelkedett az ég felé, így lett közbenjárónk abban is, hogy a mi Istennek kimondott igenünk is egyre tisztább, egyre igazabb legyen.”
„Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén az örömhír, a fény köré gyűltünk össze. Halljuk az Írást, amely Isten szava, amely Krisztusról szól, de igazából akkor értjük meg, ha Krisztusba öltözünk” – mondta Sajgó Szabolcs, majd arról beszélt, egy nap sem mondhatjuk azt, hogy ugyanazok maradtunk, akik tegnap voltunk. Isten élő útitársunk, és jelenléte – a gondolatainkban, a szívünkben, a körülöttünk lévő világban – úgy vezet bennünket, hogy a megvilágosodás útján járva hozzá érkezzünk meg. „A Kaszap István-emlékévből továbbvittük a »Van célom« mottót. A szent életű fiatal ugyanis olyan célt tűzött maga elé, amelyet nem maga talált ki, hanem Isten személyes jelenlétében lelt rá. Kaszap István nyomdokain járva kezdjünk el mi is jobban látni, Isten szemével nézni azt, ami történik velünk. Ez a fiatal beszél nekünk a szenvedésről, annak értelméről, az úton levésről, amiről a mi mindennapjaink is szólnak. A változás mindig nehéz, különösen nehéz a rosszra jóval válaszolni, a gyűlöletre szeretettel felelni, de fontos, hogy a már megismert fényben, Krisztus fényében cselekedjünk” – hangsúlyozta beszédében a szerzetes.
A szentmise után az ünneplő közösség a főpásztor, a szerzetesek és a papság vezetésével Kaszap István sírjához vonult, hogy imádkozzon mielőbbi boldoggá avatásáért, és kérje további közben­járását.

 

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .