Imaest szerzetesi hivatásokért

Az összejövetel célja volt, hogy hálát adjanak Istennek a szerzetesi élet ajándékaiért, valamint lehetőséget adjanak a szerzeteseknek, hogy mindjobban rácsodálkozhassanak életük szépségeire és azokra a csodákra, melyeket az Úr bennük és általuk művel az egyház és a világ javára.

A rendezvényen a szentmisét Mohos Gábor, a püspöki konferencia titkára tartotta, szentbeszédet mondott Koronkai Zoltán jezsuita. A szertartáson a szerzetesek megújították fogadalmukat, tanúságtételek hangzottak el, majd a szentségimádás utáni agapén mód nyílt egyéni találkozókra, beszélgetésekre is.

A globalizáció és az individualizmus elbizonytalanítja a mai fiatalokat. A keresztény kultúra alapjait tagadó világban felnövő nemzedékek egyre több belső problémával, szorongással találják szemben magukat. Az értékviszonyok változása átalakítja az emberi kapcsolatokat, megváltoztatja a biztos erkölcsi alapokon nyugvó hagyományos érintkezési formákat. Ezek a jelenségek kihívás elé állítják az egyházat, így a szerzetesrendeket is.

Valóban nagy a korszellem és a szerzetesség világlátása közötti szakadék, de ez nem jelenti a szerzetesség ideájának teljes visszaszorulását, megszűnését – hangsúlyozta szentbeszédében Koronkai Zoltán. A történelem azt bizonyítja, hogy mindig voltak olyan közösségek, amelyek új módon, lelkesedéssel szerették és követték Jézust, s általuk megújult az egyház. A szerzetes olyan ember, aki nem tud megmaradni a hétköznapi élet keretei között. Krisztushoz szeretne hasonlítani, az ő életét szeretné követni. Aki megnyitja szívét Jézus előtt, azt eltölti az Úr szeretete.
Fotó: Cser István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .